Intenziviranje saradnje

14:59 10. 03. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Alfa BK Univerzitet i kompanije lideri u oblasti informacionih tehnologija intenzivirali su saradnju tokom koje su profesori i studenti Fakulteta informacionih tehnologija ovog meseca posetili kompaniju Huawei, a krajem prosle godine delegacija sa Alfa BK Univerziteta je bila gost i kompanije Yettel..

Studenti Alfa BK Univerziteta su imali priliku da se upoznaju sa radom kompanija, vrednostima, organizacionom kulturom i prilikama za zaposlenje nakon završenih studija, ali i da kroz razgovor sa zaposlenima podstaknu svoje interesovanje za popularna zanimanja iz IT sektora, kao što su softver developer, QA tester, product i project menadžer.

Na Fakultetu informacionih tehnologija Alfa BK Univerziteta izvode se akreditovani studijski programi Informaciono komunikacione tehnologije na osnovnim i master studijama.

Svrha ovih programa je opšte obrazovanje diplomiranih inženjera elektrotehnike i računarstva koje omogućava sposobnost za praktičan rad na računarima u privredi u svim fazama i ulogama tokom razvoja softvera u svim oblastima ljudskog rada.

Ciljevi nastavnog procesa su: upoznavanje sa osnovnim informatičkim principima, metodama i tehnikama; usvajanje znanja, metoda i tehnika različitih programskih jezika kroz strukturirano, objektno-orijentisano, funkcionalno i logičko programiranje usvajanje naprednih znanja o algoritmima, operativnim sistemima, bazama podataka i informacionim sistemima, računarskim mrežama i veštačkoj inteligenciji; osposobljavanje za korišćenje sofrverskih paketa za 3D modeliranje i animaciju, obradu slike, montažu i vizuelne efekte, veb dizajn, video i multimediju; upoznavanje elektrotehničkih i komunikacionih disciplina; priprema za uspešnu primenu računarskih tehnika u praksi.

Pored nastavnih aktivnosti, studenti Fakulteta informacionih tehnologija se o nauci i informacionim tehnologijama na inovativan i zanimljiv nacin informisu i na vannastavnim aktivnostima.

S ciljem da studente upoznamo sa proslavljenim, ali i zaboravljenim pronalazačima, i da zajedno odamo počast osobama koje su nam olakšale svakodnevni život, na Alfa BK Univerzitetu je na Međunarodni dan pronalazača organizovano specijalno predavanje o američkoj glumici i pronalazačici Hedi Lamar i njenim patentima.

Krajem prošle godine studenti Fakulteta informacionih tehnologija, Fakulteta za bankarstvo i reviziju i Fakulteta za menadžment u sportu održali su tech radionicu na engleskom jeziku pod nazivom Science in Media. Nikola Rakić, Mihajlo Milojković, Jovan Subotić, Nikola Vranjković, Nikola Milanović, Vukašin Peković, Miloš Zeljković i Nevena Matić dali su svoje viđenje odnosa između nauke i medija i pokušali da rasvetle probleme koje se tiču prikaza nauke u popularnim medijima, uključujući televiziju, filmove i društvene mreže, nastojeći da premoste jaz između naučne zajednice i šire javnosti.

Najsavremenija znanja u sferi informacionih tehnologija, kroz inovativne edukativne onlajn radionice, prenose se i našim budućim studentima. Prošle godine uspešno su održane prolećne edukativne radionice za učenike četvrtog razreda srednjih škola:

Programiranje Mikrobit i Arduino uređaja, Zašto baš taj Python? i SQL i baze podataka – manipulacija podacima. I ove godine je u pripremi posebna serija onlajn predavanja za đake završnih razreda srednje škole, koja se planira za kraj marta. (kraj) dep/dj

Share: