Punih 20 godina postojanja i rada

14:09 15. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Inženjerska elita Svečanom akademijom obeležaila je 20 godina postojanja i rada Inženjerske komore Srbije.

Svečanu akademiju obeležila je dodela nagrada inženjerima za 2023. godinu, kao priznanje i stimulacija za uspeh i napredak u struci, u tri kategorije: za životno delo, izuzetno dostignuće u struci i za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere.

Predsednica Inženjerske komore Srbije Marica Mijajlović, istakla je da su dobitnici nagrada inženjeri koji su najbolji među najboljima, oni koji predstavljaju uzore mlađim i ponos starijim generacijama i čija se dostignuća sigurno mogu primenjivati u inženjerskoj praksi.

Dobitnik Nagrade za životno delo je prof. dr Dejan Bajić, diplomirani građevinski inženjer, afirmisani vrhunski ekspert iz oblasti betonskih konstrukcija, projektovanja, izvođenja i sanacije betonskih konstrukcija objekata visokogradnje, industrijskih objekata, mostova i objekata putne i železničke infrastrukture.

Nagrada za izuzetno dostignuće u struci dodeljena je Marku Perišiću, diplomiranom prostornom planeru, za doprinos u formiranju metodološkog pristupa za izradu PPPPN za železničke pruge i rukovođenje izradom planova za pruge za velike brzine, koji su po prvi put u Srbiji implementirani na način da su predstavljali planski osnov s direktnim sprovođenjem za realizaciju projekta, izgradnju i puštanje u funkciju navedenih pružnih deonica.

Ista Nagrada dodeljena je autorskom timu za projekat „Naučno-tehnološki park Niš“, a čine ga: prof. dr Petar Mitković, dipl. inž. arh. (1953-2021), prof. dr Miomir Vasov, dipl. inž. arh., doc. dr Slaviša Kondić, dipl. inž. arh., prof. dr Milan Tanić, dipl. inž. arh., Ivan Kostić, dipl. inž. arh., prof. dr Danica Stanković, dipl. inž. arh., prof. dr Ljiljana Vasilevska, dipl. inž. arh. i Vojislav Nikolić, mast. inž. arh.

Nagrade za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere dodeljene su Dušanu Šljivančaninu, diplomiranom prostornom planeru, za učešće i rukovođenje izradom planskih dokumenata svih hijerarhijskih nivoa i izradom strateških procena uticaja planskih dokumenata na životnu sredinu, Nikoli Milanoviću, master inženjeru arhitekture, za učešće na brojnim domaćim i međunarodnim arhitektonskim konkursima, za učešće u izradi izvedenih objekata i za dobijene nagrade i Filipu Trpčevskom, master inženjeru građevinarstva, afirmisanom stručnjaku u oblasti projektovanja i izvođenja saobraćajnica i objekata građevinske geotehnike.

Zvezda vodilja postojanja i rada Komore u proteklih 20 godina su njeni članovi i njihov profesionalni interes, a podrška i vetar u leđa su joj dugogodišnji saradnici, sa kojima zida tvrđave, premošćava prepreke i ukršta puteve kako bi struku postavila na mesto koje joj pripada i omogućila joj da se nesmetano razvija i napreduje.

U tom smislu, Komora je i nagradila svoje saradnike i prijatelje:

Kao priznanje i zahvalnost za značajan doprinos unapređenju nauke i inženjerske struke povelje Komore dodeljene su Udruženju urbanista Srbije, Udruženju arhitekata Srbije, Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu, Društvu za osvetljenje Srbije, Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Asocijaciji prostornih planera Srbije, Zavodu za urbanizam Vojvodine, Saobraćajnom institutu CIP i kompaniji GDi Solutions Beograd.

Kao priznanje za izuzetan doprinos ostvarivanju ciljeva i zadataka Komore povelje su dodeljene Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za izradu Nacionalne arhitektonske strategije, Udruženju inženjera Telekoma Srbije, Javnom preduzeću „Putevi Srbije“, Akcionarskom društvu „Infrastruktura železnica Srbije“, Akcionarskom društvu „Elektromreža Srbije“, Javnom preduzeću „Srbijagas“, Javnom preduzeću „Urbanizam-Kragujevac“, Javnom preduzeću „Zavod za urbanizam Niš“ i Javnom preduzeću „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“.

Osim rukovodstva Komore i njenih brojnih članova, među zvanicama na manifestaciji našli su se Klaus Tjuridl, predsednik Evropskog saveta inženjerskih komora, predstavnici inžnjenjerskih komora u regionu, Crne Gore i Republike Severne Makedonije, zatim, Aleksandra Damnjanović, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ranko Šekularac, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ivan Janković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Igor Peško, posebni savetnik ministra odbrane, nekadašnja rukovodstva Komore, predstavnici akademske zajednice, direktori firmi i preduzeća iz oblasti graditeljstva, predsednici strukovnih udruženja i organizacija.

U godinama koje slede Komora će nastaviti putem struke i daće sve od sebe da još više unapredi profesionalni pristup, nastavljajući da radi isključivo u interesu inženjerske zajednice i svojih članova. (krajI dep/dj

Share: