Imamo prava

16:54 30. 07. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Mi kažemo ne ratu u Ukrajini i tražimo slobodu za Rusiju, a zanima nas na koji način to ugrožava bezbednost Srbije, upitao je danas na protestu predsednik Ruskog demokratskog društva Pjotr Nikitin i ukazao na Ustav, koji strancima garantuje boravak u Srbiji bez diskriminacije i bez obzira na političko opredeljenje.

Prema njegovim rečima, Srbija se jasno distancirala od ratnih dešavanja u Ukrajini, pa nije najjasnije zašto Bezbednosno informativna agencija (BIA) radi na tome da dokaže da su Rusi koji se zalažu protiv rata nepoželjni u Srbiji.

Nakon govora, Nikitin je pročitao peticiju u kojoj se poziva predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić da prekinu progon ruskih državljana koji se zalažu za mir i protiv politike predsednika Rusije Vladimira Putina.

Na protestu na Trgu Republike u Beogradu okupilo se oko 100 ljudi, koji su držali transparente sa pitanjima na koji način oni koji se zalažu za mir mogu da ugroze bezbednost Srbije. Protest je podržala i predstavnica organizacije Žene u crnom Staša Zajević. (kraj) is/sv/bdr

Share: