Blagi porast broja zaraženih

14:43 20. 08. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac izjavila je danas da se novi soj korona virusa prati, da nisu dobili obaveštenje da je registrovan u Srbiji, ali da ni u svetu još nema dovoljno podataka, uz napomenu da se kod nas beleži blagi porast broja novozaraženih.

Nova varijanta korona virusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Varijanta BA2.86, nazvana "pirola", pojavila se u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je "ova varijanta pod nadzorom", ali još nema podataka da li izaziva težu kliničku sliku i kako reaguje na lekove i kod vakcinisanih.

"Kada kažemo nadzor, prati se, mi još nemamo dovoljno podataka u svetu, a to znači da svaki virus koji lakše zaobiđe imunološki sistem ili koji može da da težu kliničku sliku i lakše zaobilazi imuni sistem je interesantan i potrebno je pod nadzorom držati tu situaciju i videti kako će se dešavati", rekla je Rsovac za RTS. (kraj) vbr/bdr

Share: