Hronologija rušenja

18:31 29. 08. 2023. FoNet | Marko Dragoslavić

BEOGRAD - OPŠTINE - zbog izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa "Kraljevski krugovi". 17. avgusta počelo je rušenje objekata u ulici Kralja Milana i Svetozara Markovića i za manje od 10 dana porušeno je nekoliko zgrada od istorijske i kulturne vrednosti, koje su bile deo celine „Zapadni Vračar“

Zbog izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa "Kraljevski krugovi". 17. avgusta počelo je rušenje objekata u ulici Kralja Milana i Svetozara Markovića i za manje od 10 dana porušeno je nekoliko zgrada od istorijske i kulturne vrednosti, koje su bile deo celine „Zapadni Vračar“.

Ta celina bila je upisan u evidenciju nepokretnosti koji uživaju zaštitu, ali je taj satus prestao da važi 25. decembra 2020. godine, piše u lokacijskim uslovima koje je 12. jula ove godine izdao beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

Rušenje zgrade nove Građanske štedionice u ulici Svetozara Markovića 43, koja je izgrađena 1929. godine po projektu arhitekte Stevana Tobolara, počelo je 20. avguista.

Zgrada je bila među retkima koje su imale aristokratski klasični stil, sa antičkim ornamentima na fasadi. Na spratu u sredini bio je kip rimskog boga trgovine Merkura, prepoznatljivog po šlemu sa krilima i žezlom obavijenim zmijama. (kraj) is/md/bdr

Share: