Zaštita od nasilja uškolama

12:22 30. 08. 2023. FoNet | FoNet

BEOGRAD - Inicijativa "Ne posmatraj. Reaguj!“ saopštila je danas da treću godinu za redom traži od Ministarstva prosvete i osnovnih i srednjih škola da se u Posebne protokole za zaštitu dece od nasilja uvede i zaštita od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Prateći izjave u vezi Smernica za organizaciju i realizaciju obrazovno - vaspitnog rada u školskoj 2023/24 godini primetili smo da se reč ravnopravnost, kao ni rodna ravnopravnost i rodno zasnovano nasilje, uopšte ne pominju. Ne možemo se boriti protiv nasilja, kako u društvu, tako i u školama, ako izostavimo specifičan vid nasilja kojem su izložene pre svega devojčice, devojke i mlade žene, navodi se u saopštenju.

Članovi Inicijative su poručili da škole moraju obratiti posebnu pažnju na prevenciju seksualnog nasilja i uznemiravanja devojčica svih uzrasta, zbog čega stoje na raspolaganju Ministarstvu prosvete i školama da sa svojim obrazovnim programima, iskustvom i savetima pomognu u radu sa svom decom, a pre svega dečacima, na teme rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja. (kraj) drp/sv/bdr

Share: