Društvo

IN MEMORIAM

Preminuo Nikola Mirkov

20. 09. 2023. 20:05 | FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Radio-televizije Srbije (RTS) objavila je večeras da je preminuo dugogodišnji direktor te medijske kuće Nikola Mirkov.

Rođen je u Beogradu 1947. godine, a nakon završetka Ekonomskog fakulteta počeo je da radi u Radio Beogradu – najpre kao novinar, potom kao urednik Novosti dana, Dnevnika i Radioskopa, a istovremeno je na televiziji sarađivao u obrazovnom i sportskom programu.

Za urednika Programa 202 izabran je 1979. godine, a tri godine kasnije prešao je na televiziju na mesto urednika Zabavno-rekreativnog programa.

Ubrzo se vratio Radio Beogradu i krajem 1985. imenovan je za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio Beograda. Od maja 1990. do avgusta 1991. bio je direktor Radio Beograda.

Tada je sa nekoliko najbližih saradnika smenjen iz političkih razloga i prinuđen da napusti RTS, a ubrzo i zemlju zbog pritisaka i progona.

Nakon tri godine, vratio se u Beograd i radio kao slobodni novinar u Medija centru, a za slovenački list Delo pisao je prikaze najznačajnijih domaćih knjiga.

U julu 2001. nakon devet godina vratio se u RTS na mesto urednika Kulturno-umetničkog programa, a 2006. prvi put je izabran za direktora Televizije Beograd.

Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS izabran je u oktobru 2013. godine, nakon smrti Aleksandra Tijanića.

Vodio je RTS kuću do maja 2015. godine, kada je za novog direktora izabran Dragan Bujošević.

Osnivač je Galerije RTS, pokretač Kulturnog dnevnika, "Malog dnevnika namenjenog deci i dokumentarnog serijala Zaboravljeni umovi.

Do pre nekoliko meseci, dok ga bolest nije sprečila, bio je predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo i Izdavačkog odbora RTS.

Radio-televizija Srbije nije objavila datum i mesto sahrane. (kraj) vip/mk

Share: