Dnevno umre 140 ljudi od srca

16:10 28. 09. 2023. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - Poslednjih 20 godina, u strukturi svih umrlih osoba, skoro svaki drugi stanovnik Srbije bio je žrtva neke od bolesti iz grupe cirkulatornih oboljenja, navodi se u saopštenju klinike Medi grup.

Najnovije statistike pokazuju da se brojevi značajno povećavaju iz godine u godinu, a prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom prošle godine od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji su umrle 51.624 osobe, od kojih je 27.929 žena i 23.695 muškaraca.

Dr Slaviša Jovanović, specijalista kardiologije u MediGroup sistemu, kaže da su među faktorima najznačajniji  pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

„Individualni pristup visokorizičnim osobama podrazumeva pored otklanjanja štetnih i tretman osnovnih faktora rizika - arterijske hipertenzije, hiperholesterolemije, hiperglikemije, kao i drugih faktora rizika“, navodi dr Jovanović.

 Stručnjaci preporučuju ishranu koja je bazirana na ishrani mediteranskog podneblja, a obuhvata veći unos ribe, voća, povrća, vlakana i orašastih plodova, uz dominantno korišćenje maslinovog ulja i izbegavanje zasićenih masti.

Kada je reč o dodatnim načinima prevencije, fizička aktivnost znatno može poboljšati vaše zdravstveno stanje i učestvovati kao važan faktor u sprečavanju pojave kardiovaskularnih bolesti. Jutarnja šetnja je odlična aktivnost koju možete uvrstiti u svoju dnevnu rutinu.

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, 29. septembra, ističe se značaj redovnih kardioloških pregleda kojima je moguće otkriti pojavu većine kardiovaskularnih oboljenja u ranoj fazi i pre ispoljavanja simptoma bolesti. Jedan od najznačajnijih trendova u oblasti kardiologije svakako postaje upotreba digitalne tehnologije koja čini kontrole i personalizovane tretmane lečenja znatno kvalitetnijim i efikasnijim. (kraj) bdr

Share: