Skrnavljenje školskog časa

22:00 17. 10. 2023. FoNet | Branko Vučković

KRAGUJEVAC - Veliki školski čas, tradicionalna mirovna manifestacija koja se u Kragujevcu održava od 1964. godine u znak sećanja na civilne žrtve fašističkog streljanja, počeće ove godine u 10:30, umesto u 11:00 časova, kako je bilo do sada, potvrđeno je danas iz Skupštine Kragujevca.

U šturom i nepotpisanom saopštenju se navodi da Spomen-park Kragujevački oktobar i Grad Kragujevac “obaveštavaju javnost" da će u subotu 21. oktobra Veliki školski čas, na kome će biti izvedena poema “Šum, Šumarice” pisca Dragana Cvijetića, u režiji Marka Misirače, početi u 10.30 sati.

Kragujevački portal Pressek je objavio da, prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost i da se Veliki školski čas sa 45 minuta skrati na pola sata.

Tu potvrdu smo nezvanično dobili od autora poeme „Šum, Šumarice” Darka Cvijetića, objavio je portal Pressek.

Izvor FoNeta iz Spomen-parka Kragujevački oktobar, koji neguje kulturu sećanja na žrtve streljanja i najbolniju tragediju Kragujevca u njegovoj istoriji, rekao je da je na taj način “oskrnavljeno sećanje na nevine civilne žrtve fašističkog streljanja u jesen 1941. godine”.

Skaradno je obesmišljena simbolika početka Velikog školskog časa, koja se odnosi na vreme početka časa sa koga su đaci i profesori Prve kragujvačke gimnazije odvedeni na streljanje, rekao je izvor FoNeta i dodao da je “podjednako sramno i eventualno skraćivanje Velikog školskog časa na 30 minuta”.

To je svojevrsno izrugivanje žrtvama i njihovim potomcima i skaradno banalizovanje tog tragičnog događaja, dovođenjem u ravan sa nekakvim štrajkom upozorenja, rekao je izvor.

On je precizirao da su o “ovom skandalu u nagoveštaju” zaposleni u Spomen-parku saznali tek jutros na redovnom sastanku, kome nije prisustvovala direktorka Spomen-parka, jer je na bolovanju.

Ono što je sigurno, ko god da je pravio izmene i promene na samo četiri dana pre održavanja manifestacije, uradio je to nezakonito zaobilazeći Spomen-park Kragujevački oktobar, koji je jedini nadležan za tako drastične promene, rekao je izvor FoNeta.

On je naveo da se o promenama “sigurno nisu izjašnjavali” ni Upravni, ni Nadzorni odbor, kao ni Stručni savet, i da “do juče popodne o tome verovatno nije ništa znala” ni direktorka Spomen-parka. (kraj) is/bv

Share: