Život kao antička drama

13:54 20. 11. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - DRUŠTVO - Komemoracija povodom smrti glumca Žarka Lauševića.

Kolege i prijatelji glumca Žarka Lauševića, koji je preminuo 15. novembra u 64. godini, poručili su danas na komemoraciji da je bio veliki, talentovan, da je živeo modernu antičku dramu, da se preispitivao i bio krhka duša.

"Kada odu najveći svet zastane, zvezde se uskomešaju, disanje se zaustavi, srce se stegne, a nebo se otvori da primi velikana, ostajemo zbunjeni sa velikom prazninom", poručio je glumac Dragan Bjelogrlić na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP).

Bjelogrlić je dodao da je nestao nebičan život.

"Kao da je neko njega izabrao za junaka savremene antičke drame koja će nam oslikati vreme koje živimo. Nosio je ulogu tragičnog junaka jednog zlog vremena. Radio je to dostojanstveno, ljudski i muški, ali njehova krhka duša to više nije mogla da izdrži, podlegla je ranama i otišla negde daleko da tamo nađe svoj mir", rekao je Bjelogrlić.

Glumica Svetlana Bojković rekla je u video poruci da se beogradskoj publici predstavio u komadu "Romeo i Julija" i da je tada bilo jasno da je rođen veliki glumac.

Ona je rekla da mu je tragičan događaj 1993. godine bespoštedno promenio život, da su usledili suđenje, zatvor i kazna, ali da je možda njegova i veća kazna bilo preispitivanje i da je u četiri svoje knjige težio iskupljenju.

Glumac Vojislav Brajović pokušao je da odgovori na pitanje šta Lauševića čini velikim, te ispričao priču o balerini koja je primljena u ansambl, ali joj je još na audiciji rečeno da neće biti primabalerina, jer nema "ono što čini da publika ustane sa sedišta i aplaudira", a da je Laušević imao baš to nešto.

Svetozar Cvetković je ispričao četiri priče o Lauševiću, a jedna je sa snimanja filma "Nož" kada mu je pokazao tablu na kojoj piše da je na tom mestu 31. jula 1993. granata usmrtila dvojicu mladića, drugova.

Kako je rekao, Laušević mu je tada ukazao da je to isti dan kada je on ubio dvojicu mladića i da mu ta tabla ne da mira, te se Cvetković zapitao šta se toga dana sklopolo u toj nesreći i "da li je zavisilo samo od Žarka".

Pozorišna rediteljka Vida Ognjenović ocenila je da je njegov odlazak nagovestio njegov poklon publici u Centru Sava, kada je naterao lekare da mu pomognu da iz bolnice dođe na premijeru.

"Opraštao se od svoje publike i svetala pozornice, stajao je u žaru njegove sopstvene lepote, namučen, blaga i setan. Dok su ga zapljuskivale salve aplauza u očima su mu titrale iskrice bola", rekla je Ognjenović.

Ona je dodala da je Laušević došao iz mitonosnog sveta i postao mitska pozorišna pojava.

Glumac Irfan Mensur istakao je da će mu nedostajati razgovori sa Lauševićem, razmena knjiga, razmišljanje o nedopisanim knjigama koje mu je slao, kao i njihove šetnje.

Glumac Petar Božović istakao je da je Lauševića upoznao pripremajući predstavu u kojoj se čovek vraća posle mnogo godina iz Amerike da vidi već odraslog sina i da je Laušević glumio tog sina i otišao da polaže prijemni.

Glumac Milutin Mima Karadžić rekao je da su se "kao mali" igrali pozorišta i da je na scenu DODEST jednog dana došao klinac sa dioptrijom i crvenih obraza i da je to bio Laušević.

Dirkektorka JDP Tamara Vučković rekla je da je Laušević svojim talentom, umećem i ulogama obeležio istoriju JDP i ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematrografiji sa više od 30 uloga.

Glumac Milan Marić rekao je da je za njega bio veliki glumac, da je imao ljubav struke i publike i da je dostojanstveno i hrabro umeo da nosi život na leđima.

Ispraćaj i kremacija Žarka Lauševića je danas u 14 sati na Novom groblju. (kraj) vbr/and/dj

Share: