Podrška inicijativi

13:49 23. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Forum za  bezbednost i demokratiju pozdravlja i svesrdno podržava inicijativu za stvaranje i istitucionalizaciju formata NATO-Zapadni Balkan, koji bio obuhvatio na samo države NATO članice već kao ravnopravne i sve  NATO partnere -  pri čemu su posebno apostrofirani Beograd, Priština i Sarajevo.

FBD očekuje da će Srbija prepoznati važnost ove inicijative i podržati je - polazeći od dosadašnje podrške Srbije svim inicijativanma i organizacionim formatima koji su bili posvećeni Zapadnom Balkanu i  regionu, poput Berlinskog procesa, Otvorenog Balkana ili CEFTe.

FBD očekuje da će ovu inicijativu, po ubrzanoj i skraćenoj proceduri, podržati i nadležne institucije NATO -  kao što je to  i obećao generalni sekretar NATO prilikom svog sastanka u Skopju sa čelnicima i liderima NATO članica Z.Balkana i  Hrvatske i Slovenije.

FBD naglašava kako novi format NATO-Zapadni i Balkan - sagledavan kroz unutrašnju nestabilnost Bosne i Hercegovine i mukotrpni dijalog i stanje stvarnih odnosa između Prištine i Beograda -  vidi kao novu i preko potrebnu bezbednosnu garanciju za čitav region koji je posebno ranjiv, a bitan i za Evropsku uniju i njenog strateškog partnera NATO. 

FBD na kraju ali nikako na poslednjem mestu visoko vrednuje značaj ''balkanske turneje'' Jensa Stoltenberga generalnog sekretara NATO  prethodnih dana,  a posebno njegov vidan napor za odvraćanje Prištine i Beograda od pokušaja eskalacije postojećih tenzija usled zastoja u pregovorima koje se vode uz posredovanje Evropske unije, kao i Stoltenbergovu najavu o održavanju daljeg prisustva Alijanse na Kosovu, što smatra značajnim za bezbednost svih građana, posebno za preostale Srbe na Kosovu.

FBD povodom komentara generalnog sekretara Stoltenberga da rukovodstvo Srbije „mora da objasni događanja u Zvečanu i Banjskoj“ posebno pozdravlja  spremnost Srbije za to iskazanu kroz odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića  da će Srbija reagovati u skladu sa njenim zakonima. (kraj) dep/dj

FBD podseća da je i sam u prethodnim mesecima isticao da će upravo ova pitanja  – posebno pitanje Banjske – predstavljati najveći potencijalni problem u odnosima Srbije sa  EU i NATO, koji svakako mora biti prevaziđen.

FBD ističe da bi takvo reagovanje Srbije znatno doprinelo jačanju značaja njenog pristupa podizanju međusobne saradnje po pitanjima bezbednoasti na nivo  NATO Zapadni Balkan koji je predložen u Skoplju.

Share: