Dodeljene nagrade

20:46 03. 12. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Nagrade Fondacije "Braća Karić" dodeljene su večeras 26. put, a devet laureata dobilo je nagrade za postignuća u kulturi, umetnosti, nauci i sportu i doprinosu demokratiji, humanitarnom radu i novinarstvu.

Nagrade za kulturu i umetnost dobili su glumac Miloš Biković i muzičaru Dimaš Kudajbergen.

Biković se zahvalio porodici Karić, jer je na dodeli nagrada okupila ljude oko lepih vrednosti.

On je istakao da mu je čast da bude među takvim ljudima i dodao da je "posebno lepo kada te prepoznaju i odaju ti priznanje u tvom selu, a ne samo negde napolju".

Biković je rekao da je to posebno lepo kada se dešava u vreme kada se svet sve više polarizuje i deli.

Naučnicima Svenu Maričiću i Jasmini Vujić dodeljene su nagrade "Nikola Tesla" za naučni i istraživački rad i za tehnološke inovacije.

Maričić je rekao da je ponosan i srećan i naglasio da bi voleo da celo društvo bude poput Tesle, koji je spajao kontinente i čije nasleđe cenimo.

Nagrade za novinarstvo i književnost dobili su lektor japanskog jezika na Filološkom fakultetu Tatsuji Hirano i novinar Džon Bosnić.

Košarkašu Bogdanu Bogdanoviću dodeljena je nagrada za vrhunska dostignuća u sportu, a generalnom sekretaru Kineskog udruženja za međunarodnu medicinsku razmenu Đing Manhou za humanitarne aktivnosti.

Nekadašnjem saveznom sekretaru za inostrane poslove SFRJ Budimiru Lončaru dodeljena je nagrada za jačanje demokratije, mira, saradnje i prijateljstva među narodima. (kraj) is/bdb/bdr

Share: