Pobožnost i čestitost

11:09 06. 01. 2024. FoNet | Vera Baarišić

BEOGRAD - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije pozvao je u božićnoj poslanici vernike na molitvu za decu i srpski narod, a posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i za sve ljude i narode na svetu.

"Sve vas, braćo i sestre, pozivamo na usrdnu pokajničku i očišćujuću molitvu za decu i za sve ljude u našem narodu, ovde i u rasejanju, osobito za napaćeni, ali uspravni, verni i hrabri srpski narod na Kosovu i u Metohiji, kao i za sve ljude i narode na zemlji", naveo je patrijarh u poslanici koja je objavljena na sajtu SPC.

Patrijarh je istakao da se SPC moli za mir svuda u svetu i apeluje da se ljudi bore za svetinju braka i porodice, naročito za uzrastanje dece u pobožnosti i čestitosti, a ne u robovanju samoživosti i bolestima zavisnosti.

"Treba dodati i zlokobnu činjenicu da su odrasli uspeli da stvore društvo u kojem je sve više i dece nasilnika, dece zločinaca. Primera je mnogo - u Americi, u Evropi i drugde, ali, nažalost, i usred Beograda: škola 'Vladislav Ribnikar' dovoljno o tome govori", predočio je patrijarh.

Govoreći o rođenju Isusa Hrista, Porfirije je kazao da Bogomladenca možemo istinski voleti samo kada smo dušom i srcem deca, navodeći da u svakome od nas, do kraja ovozemaljskog života, živi dete.

Upitavši da li detinjstvo i decu vole ljudi, odrasli, ali otpali od Boga, kada bez griže savesti ubijaju desetine hiljada dece, Porfirije je istakao da nije važno čija su to deca, palestinska, arapska ili jevrejska, ruska ili ukrajinska, ili neka druga, među njima i srpska deca, jer deca pripadaju Gospodu, ali i svima nama, "vaseljenskoj porodici zvanoj čovečanstvo".

Porfirije je u poslanici upitao i ko je imao pravo da na pitanje o nekih pola miliona dece koju je NATO pobio u Iraku, odgovori da se to, uprkos surovosti, isplatilo, kao i ko je dao pravo Hamasu da jevrejsku decu otima i drži kao taoce, a ko izraelskoj vojsci da za nepuna dva meseca pobije 8.000 nevine palestinske dece, skoro polovinu od svih ubijenih.

"Ko je imao pravo da osudi na smrt dvanaest srpskih beba, pre više od četvrt veka u Banjaluci, sve u ime mirotvornih sankcija? Ko je imao pravo da ubije devojčicu Aleksandru Zec i celu njenu porodicu u Zagrebu, malu Milicu Rakić u Batajnici, srpsku decu u Goraždevcu kod Peći", upitao je patrijarh.

On je ukazao da će se božićna poruka pretvoriti u beskrajnu tužbalicu ako nastavi da nabraja žrtve dečje Golgote, od Dahaua i Aušvica, Jastrebarskog i Jasenovca, do današnjih stratišta širom sveta.

"U turobnoj stvarnosti današnjice naš jedini odgovor, dostojan naše pravoslavne hrišćanske vere, jeste božićno slavoslovlje. Zato: 'Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!", poručio je patrijarh.

Share: