Strah za demokratiju

19:00 11. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Predsednik Službe za zaštitu ustava Tomas Haldenvang (Thomas Haldenwang) ocenjuje da mnogo Nemaca nedovoljno ozbiljno shvata pretnje demokratiji, kako rastom popularnosti nekih političkih partija, tako i pristupom antisemitizmu.

Nemačka demokratija je pod većom pretnjom nego što politički centar društva veruje, rekao je Haldenvang u političkom magazinu televizije ARD. Prema njegovim rečima, to se iskazuje "ravnodušnošću prema osnaživanju pojedinih partija."

On nije rekao na koje partije misli, ali to je verovatno pre svega ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), koju je služba u tri nemačke pokrajine klasifikovala kao ekstremističku, a koja pritom snažno raste u anketama popularnosti.

Centralni deo društva je, nastavio je, postao veoma komotan i uljuljkan u komforu sopstvene privatnosti, pa "ne prihvata koliko je u međuvremenu ozbiljna postala pretnja našoj demokratiji."

Haldenvang je rekao da se nada da će se "ćuteća većina" probuditi i "konačno zauzeti jasan stav protiv ekstremizma i Nemačkoj." Pritom je ukazao da službe bezbednosti samo pod određenim uslovima mogu u akciju protiv pretnji demokratskom poretku.

On je naveo i da je antisemitizam u zemlji i kvantitativno i kvalitativno prešao u novu dimenziju. Naime, vlasti su u celoj 2022. registrovale više od 2.600 krivičnih dela antisemitizma, a samo od terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra više od 1.200.

"Sramota je, sramno je koliko se u zemlji iz koje je potekao holokaust sada otvoreno pokazuje antisemitizam," rekao je Haldenvang. (kraj) dep/mk

Share: