RTS skriva probleme građana

13:21 16. 03. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Novinarka Nataša Miljković, koja je godinama uređivala i vodila emisije na RTS, a sada je na televiziji N1, ocenila je da na RTS-u nema agresije i mržnje, ali da je to medijski servis koji, poštujući gledaoce, vešto skriva suštinske probleme građana.

Nataša Miljković je izjavila za Demostat da je RTS u sivoj zoni relativizacije u kojoj su mediji koji su između dva pola - onih koji su nezavisni i onih koji su provladini. Mediji u sivoj zoni deluju kao da su kritički, ali to je tako samo do tačke kada postaje gusto, kada se pojavi prava afera, a tada se skreće pogled, dodala je.

“Mislim da u toj sivoj zoni, gde gostuju i vlast i opozicija, najveće žarište zbunjivanja gledalaca, da je to cilj, jer sa ova dva pola o kojima svi stalno govorimo da smo kao društvo i mediji podeljeni, stvari su jasne, ali mi se čini da je siva zona veći problem”, rekla je Nataša Miljković.

Navodeći da se RTS-u uvek najviše verovalo i uvek je bio najgledaniji, ona je izrazila uverenje da RTS, međutim, nije ni svestan svoje uloge i obaveze koje ima za budućnost Srbije.

“Vi ne shvatate koliko se (RTS) gleda u Srbiji, on se uključi i isključi pred spavanje, penzioneri po 'Jutarnjem dnevniku' i 'Dnevniku 2' navijaju da popiju lekove, a te dve emisije možemo da definišemo više po onome čega nema, nego po onome čega ima, a to meni kao građaninu jako strašno, zato što toga na RTS nisu ni svesni, mislim da nisu svesni svoje uloge i svoje obaveze za budućnost ove zemlje”, rekla je Nataša Miljković.

Na RTS, kako je dodala, nema kritike vlasti, ali zato predsednik države Aleksandar Vučić nema problem da kritikuje novinare RTS, čime šalje poruku da nikada nisu dovoljno servilni.

Nataša Miljković smatra da je javni servis bio najkvalitetniji u vreme kada je generalni direktor bio Aleksandar Tijanić, iako je i tada bilo negodovanja i protesta.

Podseća da je i Aleksandar Vučić, kada je bio u opoziciji, protestovao ispred zgrade RTS.

“Ali, to je pravo građana, svi treba da tražimo bolji javni servis”, navela je ona.

Na pitanje da li postoji nezavisno novinarstvo, Miljković odgovara da postoji profesionalno novinarstvo, da smo danas između politike, oglašivača, biznisa.

“Šta je mera nezavisnog novinarstva? Ja svakog jutra idem na posao znajući da mogu da zovem koga hoću, ali imam drugi problem, neće da dođu. I nemam barijeru ni od urednika, ni od gazde, kojeg i ne znam. Mislim da postoje oaze nezavisnog novinarstva”, dodala je Nataša Miljković.

Prema njenom mišljenju, u Srbiji je na delu diskreditovanje nezavisnih medija, istraživačkih portala i novina, ali ih vlast ne gasi, jer su joj potrebni za legitimizaciju - kako bi rekli da je država demokratska.

“Dolaze kritičari na te medije, ali ti ih maltretiraš, kažeš da mrze narod i zemlju, ubijaš ih, ali ne gasiš, jer bi to bila diktatura. Nijedan spin diktator ili spin predsednik neće priznati da su to nezavisni mediji, već će im pripisivati etikete, jer su im potrebni”, rekla je Nataša Miljković. (kraj) vem/lč/mk

Share: