Dada, prkosni svedok

15:12 08. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Po ideji i u režiji Elizabete Betinski, biće snimljen dugometražni igrani film "Dada, prkosni svedok"  o poslednjem danu novinarke Radoslave Dade, ali i o devedesetim godinama prošlog veka.

Po scenariju koji je napisao Vuk Bošković, film će, kroz prizmu poslednja 24 sata Dadinog života, obraditi dublja pitanja i teme devedesetih - ko je kriv i za taj dan i tu dekadu, šta smo svi mi morali da radimo da bismo je preživeli, i kakav odnos imamo prema onima koje je to vreme zauvek odnelo.

Naslovnu ulogu igraće Hana Selimović, dok će glavnu mušku ulogu tumačiti Marko Grabež.

Prošle su tri decenije od Dadine stravične smrti i mnoge stvari u vezi sa tom tragedijom nisu rasvetljene. Namera autora je da nas podsete na lik i delo ove neobično hrabre, požrtvovane i jedinstvene novinarke naše savremene istorije i opomenu da je ne zaboravimo.

Odbrana slobode govora može biti opasan put i ostaje tema koja je duboko relevantna u našim savremenim okolnostima u kojima potraga za istinom nailazi na mnoge izazove. Dadina priča je podjednako relevantna danas kao što je bila i ranih 90-ih i poziva nas da se suprotstavimo izazovima današnjeg vremena i da se držimo osnovnih načela novinarske etike i integriteta.

Gabrijela Tana, producentkinja poznata po filmskim i televizijskim projektima koji su visoko vrednovani, nagrađivani i gledani (Filomena, The Dig, Vojvotkinja) produciraće film u saradnji sa izvršnim producentom Vladimirom Dekićem i partnerima iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Plan je da snimanje filma počne tokom leta u Beogradu i da ovo bude poslednja godišnjica smrti Dade Vujasinović koja prolazi bez filmskog dela koje slavi njen život i njenu žrtvu. (kraj) dep/dj

Share: