Preminuo akademik Marinković

12:45 09. 05. 2024. FoNet | Miloš Janković

BEOGRAD - Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je danas da je u sredu, 8. maja, u Beogradu preminuo njen redovni član Dragoslav Marinković (90), jedan od od naših najistaknutiji biologa i genetičara, čije polje naučnog rada je obuhvatalo evolucionu biologiju, genetiku i bioetiku.

Marinković je rođen u Beogradu 21. januar 1934. godine. Na Odseku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Diplomirao je 1957. godine i na istom fakultetu 1960. završio magistarske studije iz oblasti ekologije i biologije ponašanja. Doktorsku disertaciju iz oblasti populacione genetike odbranio je 1965. godine.

Boravio je na postdoktorskom usavršavanju na Rokfelerovom univerzitetu u Njujorku i na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu.

U zvanje asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu izabran je 1959. godine. Na matičnom fakultetu prošao je sva univerzitetska zvanja, a za redovnog profesora izabran je 1981. godine. Bio je šef Katedre za genetiku i evoluciju. (kraj) mjj/bdr

Share: