Diklić: Afirmacija ulaska u EU

20:32 17. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Direktor novinske agencije Beta Radomir Diklić, izabran večeras za novog predsednika Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS), izjavio je FoNetu da je glavni zadatak te organizacije afirmacija evropskih vrednosti i poruke da je članstvo u Evropskoj uniji (EU) put koji Srbiju vodi u prosperitet.

Diklić je, komentarišući činjenicu da je u Srbiji najniža podrška članstvu u EU u odnosu na ostale zemlje u regionu, naveo da vlast ima veliku negativnu ulogu u toj priči, koristeći antievropski narativ kada im to treba.

"Onda bi predsednik (Aleksandar Vučić) u 24 sata, a nekad i u 12 sati, preokrenuo ploču i govorio o evropskim integracijama kao krajnjem cilju", rekao je Diklić.

Kao najvažniji zadatak Evropskog pokreta u Srbiji, Diklić vidi afirmaciju evropskih vrednosti, što nije problem sprovesti u Beogradu i većim gradovima, već je problem "duboka Srbija".

"Važno je da ubedimo ljude da je pripadnost evropskoj porodici nešto pozitivno za sve, i kao ideja i u konkretnim stvarima - za poljoprivredu, nauku, školstvo, kulturu i ekonomiju. To je onaj put koji vodi u prosperitet", istakao je Diklić.

Diklić je naveo da građani možda predugo čekaju na članstvo u EU, ali to je odgovornost vlasti i predsednika, koji godinama izigravaju i meandriraju u politici i ne ispunjavaju kriterijume za klastere.

"Ljudima to onda postaje nešto imaginarno, daleko, u obacima, a to je vrlo konkretna stvar. EU živi tu pored nas, svi naši susedi su u EU. Može predsednik da se kune u (mađarskog premijera Viktora) Orbana koliko hoće, ali Mađarska je u EU i Orban neće preći neke granice jer mnogo zavisi od te EU", poručio je Diklić.

Posle održane Skupštine EPuS, ta organizacija je dodelila i nagradu "Doprinos godine Evropi" za 2023. godinu direktorki Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofiji Todorović.

Sofija Todorović je rekla da je za nju čast i privilegija što je dobitnica nagrade, koja joj je mnogo važnija nego neke druge koje je ranije dobila.

"Prošla godina u Evropi donela je brojne nove izazove koje su stavile evropske vrednosti pred nove vrste prepreka, posebno za branitelje ljudskih prava", rekla je Sofija Todorović. (kraj) vem/ivt/mk

Share: