Reakcija na prve znake nasilja

11:26 18. 05. 2024. FoNet | Miloš Janković

BEOGRAD - Obeležavanje Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja nije samo simboličan čin, već je poziv celom društvu na akciju i solidarnost u stvaranju društva u kojem će svaka žena biti zaštićena i podržana, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je u pisanoj izjavi rekao da je 18. maj posvećen svim ženama kojima su, najčešće emotivni partneri, oduzeli život u izlivu besa i ljubomore, odnosno od straha da budu napušteni, ali i svim ženama koje su pretrpele bilo koji oblik nasilja do kojih nije smelo doći.

"Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan problem koji pogađa sve segmente društva, bez obzira na socijalni ili ekonomski status", ocenio je zaštitnik građana.

On je podsetio da je od početka godine devet žena je ubijeno u porodičnom ili partnerskom nasilju i dodao da je ključni trenutak u sprečavanju tih tragedija reagovanje na prve naznake nasilja.

"Neprijavljivanje nasilja može dovesti do fatalnog ishoda. Zbog toga ponovo apelujem na sve građane da bez odlaganja prijave saznanja, ali i svaku sumnju da se u njihovoj blizini ili okruženju desilo ili dešava nasilje nad ženama. Moramo shvatiti da je svaki vid nasilja zabranjen i da svako od nas snosi odgovornost ukoliko ga ne prijavi", ukazao je Zoran Pašalić. (kraj) mjj/mk

Share: