Bez klime na Olimpijadi

16:56 07. 06. 2024. FoNet | Dušan Krunić

VAŠINGTON - U skladu sa opšteprihvaćenom politikom smanjena utroška energije i napuštanja fosilnih goriva, domaćini Olimpijskih igara, koje se ove godine održavaju u Parizu, odlučili su da sobe u olimpijskom selu ne budu klimatizovane, piše danas Vašington post.

Olimpijci širom sveta boraviće, kako tvrde domaćini, u specijalno dizajniranim prostorijama opremljenim sa geotermalnim sistemima koje će, iako bez veštačkog hlađenja, biti konstantno svežije od spoljne temperature za šest stepeni.

Međutim, kako se navodi, svi su izgledi da će, uprkos dobrim namerama Francuske da se smanji potrošnja, ovog leta utrošak električne energije biti mnogo veći od planiranog, jer će predstavnici mnogih zemalja sa sobom doneti ili na licu mesta nabaviti pokretne i lako prenosive rashladne uređaje.

Takve sprave za rashlađivanje biće prisutne svugde na Olimpijadi, jer mnoge zemlje učesnice žele da njihovi takmičari imaju dobar san i postignu vrhunske sportske rezuiltate, čak i ako to podrazumeva povećanu emisiju ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku.

Prema podacima koje je među zemljama sa najmnogobrojnijim učesnicima Olimpijade prikupio Vašngton post, predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Australije, Italije i donekle Nemačke obelodanili su da sa sobom donose prenosive rashladne uređaje ili planiraju da ih u Parizu iznajme na licu mesta.

Ukoliko i Japan, za koji ne postoje sigurni podaci, odluči da koristi rashladne uređaje onda će predstavnici svih G7 zemalja žrtvovati "zelenu ideju" za račun dobrih rezultata svojih sportista.

Kina, koja će verovatno imati najveći broj takmičra, još se javno nije opredelila u vezi sa tim pitanjem.

Procenjuje se da će se najmanje 3.000 olimpijaca, što je četvrtina od broja takmičara na prethodnoj Olimpijadi u Tokiju, rashlađivati uz pomoć električne energije.

Istovremeno, takva odluka pojedinih zemalja dovodi u pitanje i ravnopravnost učesnika na ovogodišnjoj letnjoj Olimpijadi, jer sve zemlje ne mogu da podnesu takve dodatne troškove.

"Mi nemamo tako duboke džepove, dakle nemamo novac za nabavku ovih uređaja", kazao je predsednik Olimpijskog komiteta Ugande Donald Rukare koji se prisetio veoma teških uslova zbog nepodnošljivih vrućina na nedavnom međunarodnom sportskom takmičenju u Turskoj.

On je naglasio da su domaćini odavno objavili spisak dodatnih usluga i uređaja koji se mogu naknadno kupiti ili iznajmiti, ali da je za mnoge to skupo.

U skladu sa najavama Pariza da će do 2030. godinbe, striktno sprovodeći politiku zaštite čovekove sredine, postati najzeleniji grad Evrope, građeno je i olimpijsko selo koje će se nakon takmičenja pretvoriti u prebivalište za oko 6.000 stanovnika.

Naselje u kome će olimpijci boraviti ispresecano je belim stazama koje ne zadržavaju toplotu, sa puno drveća i drugog zelenila. Razmaci između zgrada su tako dizajnirani da zadržavaju hladan vazduh koji dolazi sa obala reke Sene.

Kreveti u spavaonicama napravljeni su od kartona, madraci od recikliranih ribarskih mreža, a hlađenje tih prostorija obavlja se posredstvom spleta cevi u podu kroz koje protiče hladna voda. (kraj) vbr/kru/mk

 

Share: