Stefanović demantuje NKEU

16:51 14. 06. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Nenad Stefanović ocenio je danas da Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 23 netačnim navodima dovodi javnost u zabludu i svojim komentarima o raspoređivanju tužilaca po odeljenjima grubo zadire u unutrašnju organizaciju, rad i samostalnost tog organa.

Stefanović je, kako je saopšteno iz VJT, pozvao vrhovnog javnog tužioca i Visoki savet tužilaštva da hitno reaguju i da u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu, Etičkim kodeksom javnih tužilaca i Pravilnikom o upravi u javnim tužilaštvima zaštite tužilačku organizaciju od spoljnih pritisaka i neprimerenih uticaja na samostalnost, kao i kontinuiranih napada isključivo na VJT u Beogradu.

On je ukazao da nisu tačni navodi Konventa da nije doneta odluka o izmeni Godišnjeg rasporeda poslova, kao ni osnovna Odluka o godišnjem rasporedu poslova i programu rada VJT u Beogradu, već je upravo suprotno, 25. oktobra 2023. godine na kolegijumu VJT javnim tužiocima predstavljen je Plan i program rada za 2024. koji je dostavljen Apelacionom javnom tužilaštva (AJT) u Beogradu. (kraj) vbr/dal/mk

Tagovi:
Share: