Svađa vinogradara ubila vinsku kraljicu

07:53 26. 07. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Falačka, drugi po veličini vinogradarski region u Nemačkoj, umesto vinske kraljice će ubuduće imenovati vinskog ambasadora, a krunu će zameniti igla na reveru.

Među vinarima u Falačkoj, na zapadu Nemačke, izbila je teška svađa zbog odluke da se ukine decenijama duga tradicija izbora vinske kraljice, javlja DPA

Ceremonija treba da bude u oktobru u Nojštatu, gradu na zapadnonemačkoj vinskoj ruti.

Sukob je između tradicionalista, među kojima su i lokalni političari i bivša "vinska aristokratija", i onih koji kažu da je krajnje vreme za promene koje će omogućiti i muškarcima da se bore za titulu.

Boris Kranc (Kranz), koji je najavio promenu u ime Vinskog društva Falačke, rekao je da su ga neki vinari tradicionalisti iznenadili žestinom reakcije. Neki su raspravu sveli na lični nivo i vređali, požalio se Kranc.

"Hoćete da imate reputaciju modernog vinogradarskog regiona, a istovremeno se okivate tradicijom", rekao je.

Gradonačelnik Nojštata Mark Vajgel (Marc Weigel) je protiv promene. 8kraj) dep/dj

"Reforma vodi obezvređivanju brenda", istakao je Vajgel.

"Nisam pristalica monarhije, ali glamur i bajke su deo priče. To ne može samo tako da se promeni jer kažemo da živimo u društvu jednakosti i da sve treba da bude dostupno svim polovima."

Šest dana od otvaranja onlajn peticije za očuvanje tradicije izbora vinske kraljice, na njoj je bilo oko 5.000 potpipsa.

Za reformu su uglavnom mlađi vinari.

 
Share: