Brilijantan sportski novinar

13:37 29. 07. 2024. FONET | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Sportski novinar Mihailo Miša Vasiljević bio je jedan od najboljih u svojoj branši u Srbiji i Jugoslaviji, rečeno je danas na komemoraci povodom njegove smrti.

Vasiljevićeva koleginica iz lista "Sport" Rada Nikolić rekla je da "ima neke sudbine", jer je na dan kada su počele Olimpijske igre, preminuo Mihailo Miša Vasiljević, "jedan od najvećih sportskih novinara Srbije, ali i nekadašnje Jugoslavije".

"Zatvorio se jedan prebogat profesionalni i životni krug, skoro do poslednjeg daha ispunjen talentom, veštinom baratanja i težinom pisane reči. U neka prošla vremena, ako si hteo da se oprobaš u novinarskom poslu, lestvicu kvaliteta visoko je postavio majstor Miša", rekla je Nikolić, navodi se u saopštenju UNS.

Kako je rekla, on je pisao sa lakoćom, bio je čovek za poštovanje, ali ne i "strah i trepet".

Vasiljevićeva unuka Bojana Lazarević rekla je da kada se ona rodila "deda već bio u penziji", da nikada o sebi nije pričao u superlativu, da bio plemenit, brižan i posvećen deci i unucima.

"Ponosna sam što sam krenula njegovim putem i što nosim taj njegov gen za novinarstvo", rekla je Lazarević.

Nekadašnji urednik "Ilustrovane politike" Aleksandar Gajović rekao je da je bio poslednji urednik Miši Vasiljeviću.

"Imao sam čast i mogućnost da ja budem urednik jednom takvom sportskom novinaru. Tekstovi su mu bili brilijantni, analitički, puni podataka", rekao je Gajović.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović rekao je da kada govori od Vasiljeviću psotoji dilema da li je poznatiji kao sportista, kao šahista ili kao novinar.

"On je uspeo da bude vicešampion mladih šahista velike Jugoslavije. Baveći se šahom, počeo je da izveštava sa turnira i tako postao novinar. Nešto slično velikanu srpskog sportskog novinarstva Rajku Mitiću", rekao je Brajović.

Novinar Gradimir Grada Branković rekao je da danas kad pomisli da među svetskim čudima nestajanja ne postoji list "Sport", zamisli se i "prođe kroz onaj hodnik".

"Pogledam s desne strane, nema Cige, dva koraka ispred, s leve strane, nema Alimpija, pa još dva ispred, s desne, nema Vrgote i Saleta Tasića. Nema Čaneta Đorđevića, Ljube Lovrića, Vlaste Ignjatovića… Svih tih ljudi koji su iz patika seli u pisaću mašinu. Onda se popnem na taj čardak, nema ni Miše Vasiljeivća. I sada mi je jasno zašto više nema 'Sporta'. Oni su ga pisali, oni su ga pravili i niko više nije dostojan toga", rekao je Branković.

Mihailo Miša Vasiljević preminuo je u Beogradu, 26. jula, u 91. godini.

Rođen je u Kragujevcu 1933. godine, gde je završio Kragujevačku gimnaziju, a potom došao u Beograd da studira medicinu.

Uskoro otkriva da ga šah zanima mnogo više od medicine, te ubrzo postaje jedan od najboljih mladih šahista stare Jugoslavije, a onda stiče i titulu omladinskog vicešampiona. Preko šaha, izveštavajući sa turnira u Hestingsu 1958. Vasiljević ulazi u svet sportskog novinarstva.

Vasiljevića će danas biti sahranjen na groblju Lešće u Beogradu. (kraj) mjj/and/dj

Share: