Sanitet u dve uniforme

16:50 30. 07. 2024. FoNet | Davor Lukač

NIŠ - Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić prisustvovao je danas u Nišu svečanom obeležavanju Dana sanitetske službe i 185-godišnjice njenog rada, izrazivši poštovanje prema njenim pripadnicima koji "nose dve uniforme".

"Prva je vojna, koja predstavlja spremnost na požrtvovanje, vernu i patriotsku službu svojoj zemlji i svome narodu. Druga uniforma je beli mantil. Ona simbolizuje univerzalni princip ljudske humanosti. Poziv vojnog lekara, medicinskog tehničara i bolničara uzvišen je, jer u sebi sjedinjuje vrhunska etička i profesionalna načela borbe za slobodu svoje zemlje i nesebičan trud za očuvanje ljudskog života i zdravlja", rekao je Gašić, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Gašić je istakao da je u ratnim vremenima vojni sanitet dokazivao sposobnost da spasava živote i čuva zdravlje vojnika i civila u situacijama kada se svaka borba unapred činila izgubljenom, i "upravo te, naizgled nemoguće pobede, krepile su veru naših boraca u mnogim ratovima da će, ukoliko se nesreća desi, njihov život biti u dobrim rukama ". (kraj) vem/dal/mk

Share: