Zdrava ishrana za zdrav život

12:33 20. 08. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Više od polovine ispitanika generacije Z koja je učestvovala u nacionalnom istraživanju platforme "Zdravo dvadesete" istaklo je da vodi računa o tome šta jede, saopštila je danas ta platforma, koju je pokrenula kompanija Galenika.

Platforma "Zdravo dvadesete" sprovela je istraživanje o životnim navikama dvadesetogodišnjaka na uzorku od 600 ispitanika iz čitave Srbije u januaru i februaru 2024. godine.

Prema rezultatima tog istraživanja, 63 odsto ispitanika se više kreće ili šeta, a 35 odsto ne pije ili manje pije alkohol, dok 29 odsto pije vitamine i suplemente.

Kada je reč o zdravstvenim problemima, gojaznost se našla na četvrtom mestu (22 odsto ispitanika), dok je najveći procenat ispitanika naveo umor i zamor (39 odsto), zatim obične prehlade (31 odsto) i anksioznost ili depresiju (23 odsto).

Istraživanje je pokazalo i da se temom zdravlja više bave devojke, koje smatraju da veći uticaj na dobro zdravlje ima konzumiranje svežeg voća i povrća.

Muškarci, s druge strane, više vrednuju uticaj fizičke aktivnosti i znatan broj njih uspeva da se bavi sportom.

Kada je reč o izvoru informisanja, ženski deo ispitanika se informiše uglavnom putem podkasta, Ju tujub (YouTube) kanala, influensera i slično, dok muškarci koriste manje izvora i uglavnom se informišu preko trenera sa kojima vežbaju. (kraj) vem/and/dj

Share: