Leni Rifenštal je bila fašista

18:50 21. 08. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Leni Rifenštal je bila "potpuno ubeđeni fašista i nacional-socijalista", prema rečima Sandre Majšberger (Maischberger) čiji će dokumentarac o režiserki imati premijeru na predstojećem Venecijanskom filmskom festivalu.

Leni Rifenštal (1902 - 2003) poznata je po nacističkim propagandnim filmovima kao što je Trijumf volje, ali se uvek predstavljala kao apolitična.

Dokumentarni film Rifenštal u Veneciji će biti prikazan 29. avgusta. Majšbergerova je producentkinja, a režiser je Andres Fajel (Veiel).

Za film je Majšbergerova pregledala zaostavštinu Rifenštalove koja je bila upakovana u 700 kutija.

Bilo je mnogo nalaza, poput audio kaseta kojima je rediteljka snimala pozive i poruke na telefonskoj sekretarici, kao i razgovore sa starim i novim nacistima, iz kojih je postalo jasno da nije bila "samo oportunista", rekla je Majšbergerova za nedeljnik Cajt (Die Zeit).

Producentkinja je upoznala Rifenštalovu na intervjuu 2002, na njen stoti rođendan. "U jednom trenutku sam pomislila da laže", navela je. "Ništa nisam mogla da izvučem iz nje. I pomislila sam, to nije moglo biti to." Tako je nastala ideja za dokumentarni film.

Majšbergerova kaže da je sasvim u redu što se dokumentarac sada prikazuje na festivalu u Veneciji, gde je Leni Rifenštal dobila dve filmske nagrade krajem tridesetih godina prošlog veka, između ostalog, za svoj dokumentarac o Olimpijskim igrama u Berlinu.

"Naša premijera se održava u zemlji čija predsednica vlade dozvoljava da se fašistički pozdrav masovno pokazuje na ulicama. U ovoj evropskoj sadašnjosti, u kojoj doživljavamo pojavu desno-populističkih, postfašističkih, neonacističkih pokreta, Venecija je baš pravo mesto", rekla je Sandra Majšberger ne pominjući direktno italijansku premijerku Đorđu Meloni (Giorgia). (kraj) dep/mk

Share: