Nezrelo društvo

08:19 22. 08. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Nasilje u porodici na ovim našim prostorima postoji decenijama, tačnije - vekovima, i nisam sigurna da je ovo društvo spremno, a ni zrelo da se hvata u koštac sa tim problemom, upozorila je glumica Nela Mihailović.

O tome se ćutalo jer su nam mentalitet i pogrešno vaspitanje nametali da se kao žrtva nasilja u porodici osećaš osramoćeno, poniženo, da se osećaš krivim, jer si verovatno taj čin i zaslužio/la svojim ponašanjem, da o tome treba ćutati, jer na kraju krajeva - šta će komšiluk reći?! Progovaranjem na ovu temu, otvara se Pandorina kutija, svedoci smo da je nasilje u porodici sveprisutno i duboko utkano u naše društvo, istakla je Mihailović u intervjuu za nedeljnik NIN.

Ona je ukazala da, s druge strane, sve to zajedno stvara inferiornu, neempatičnu rulju, "koja u tome vidi uzbudljiv skandal, kao kakav rijaliti, u kome može da donosi svoj sud o akterima, prozivajući i ponižavajući žrtvu, razapinjući je na stub srama, ostrašćeno presuđujući na ovu ili onu stranu, a sve da bi pobegla od sopstvenog besmislenog i duhovno osiromašenog života". (kraj) vbr/dal/dj

Share: