Novo mešanje u izbor sudija

16:09 05. 09. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) upozorio je danas da je u toku pokušaj izvršne vlasti, na čelu sa Ministarstvom pravde, da izbor sudija i tužilaca suštinski izmesti iz pravosudnih saveta u Pravosudnu akademiju, hitnim predlaganjem novog zakona o pravosudnoj akademiji i hitnim izmenama zakona o sudijama i o javnom tužilaštvu.

U saopštenju CEPRIS poziva Ministarstvo pravde da odustane od pripremljenih izmena i da poštuje ustavne odredbe o pravosuđu, a poziva i Vencijansku komisiju, kojoj će predlozi biti hitno upućeni na mišljenje, da upozori na pogubne posledice usvajanja predloženih rešenja.

Kako CEPRIS navodi, Pravosudna akademija, koja je u organizacionom i finansijskom smislu zavisna od izvršne vlasti, postala bi "jedina tačka ulaska u pravosuđe", iako u njenoj predloženoj upravljačkoj strukturi nesumnjivu većinu imaju osobe koje su birala politička tela (Skupština i Vlada) zajedno sa onima koje biraju tela u kojima predstavnici političkih tela već imaju većinu, poput Visokog saveta tužilaštva. (kraj) vbr/and/mk

Share: