Odbaciti zahtev Rio Save

10:15 19. 09. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" saopštilo je da je danas podnelo Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za odbacivanje zahteva kompanije Rio Sava za određivanje obima i sadržaja za procenu Studije uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar" zbog nepotpune dokumentacije i opravdane sumnje na falsifikovanje pojedinih predatih dokumenata.

To udruženje je navelo da je sporno Uverenje o rudnim rezervama litijuma i bora za čije utvrđivanje Srbija nema pravilnik, ali i činjenica da je to uverenje ishodovano osam meseci nakon usvajanja Prostornog plana područja posebne namene za projekat "Jadar" koji je i danas aktuelan, iako sporan.

Studija izvodljivosti koju je kompanija podnela u dokumentaciji, osim što ne sadrži informacije o projektantima, predstavlja kopiju Studiju izvodljivosti iz 2021. godine zbog koje je Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" ranije podnelo krivične prijave protiv 14 profesora Rudarsko-geološkog fakulteta koji su na njoj radili, navedeno je u saopštenju. (kraj) vbr/dj

Share: