Stvarni razlozi zagađenja

09:40 11. 10. 2024. FoNet | Bojana Milovanović

BEOGRAD - Investitorski urbanizam i lokalni zagađivači, poput postrojenja u Obrenovcu i Smederevu, glavni su uzroci zagađenja u Beogradu, a ne grejanje, meteorološki uslovi i saobraćaj, izjavio je pulmolog Dejan Žujović povodom upozorenja Sekretarijata za zaštitu životne sredine da se od početka jeseni do kraja proleća pojavljuju "epizode zagađenja vazduha".

"Prvo, urbanizam, drugo, lokalni zagađivači tipa Obrenovac, tipa Smederevo, pa tek onda lokalna ložišta i mini toplane. Malo više poštenja i da se građani ne prave budalama. Ako već to košta par hiljada vanredno umrlih građana ovog grada svake godine, to nisu povremena zagađenja, to su zagađenja koje ubijaju građane i prave ih bolesnim, izazivaju karcinome. Svaki deseti karcinom pluća je izazvan zagađenjem", kazao je Žujović za FoNet.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine naveo je u četvrtak u saopštenju da su "epizode" zagađenja pre svega uzrokovane meteorološkim uslovima - visokim pritiskom, odsustvom vetra, maglom. (kraj) vem/bom

Share: