Legalizacija kanabisa greška?

22:20 11. 10. 2024. FoNet | desk

BEOGRAD - Marihuana je u Nemačkoj uz ograničenja, legalizovana pre oko šest meseci. Sada većina građana kaže da je to bila greška, prema jednom istraživanju.

Skoro svaki treći Nemac, 31 odsto, primećuje veću upotrebu kanabisa u svojoj okolini posle legalizacije, prema anketi instituta JuGav (YouGov) za dpa.

Većina od 55 odsto kaže da je legalizacija bila pogrešna odluka, dok 37 odsto odraslih građana Nemačke misli da je bila ispravna. Osam odsto od više od 2.100 ispitanika bilo je neodlučno ili nije odgovorilo.

Generalno, konzumiranje marihuane za punoletne je od 1. aprila legalno, uz određena ograničenja. Takođe je dozvoljeno uzgajanje do tri biljke kanabisa u privatnim stanovima.

Od 1. jula, nekomercijalna "udruženja za uzgajanje" sa do 500 članova takođe su mogla da počnu sa radom.

Jedan od ciljeva legalizacije bio je da se zauzda crno tržište. Međutim, sindikat policije (GdP) ozbiljno sumnja da će to uspeti.

"Bilo je pogrešno doneti zakon koji odgovornost za opojnu supstancu stavlja isključivo u privatne ruke", izjavio je zamenik predsednika GdP, Aleksander Pojc (Alexander Poitz).

Koncept sa više državne kontrole je bolji, umesto da se komplikovani propisi, poput zabrane konzumiranja marihuane blizu škola, prebacuju na pokrajine i opštine, rekao je Pojc.

Zamera i da je zakon doveo do veće konzumacije kanabisa, te da "strukture organizovanog kriminala sada vide mnogo veće tržište".

Svaki odrasli građanin, prema zakonu o legalizaciji, može kod sebe imati do 25 grama osušenog kanabisa. (kraj) dep/mk

Share: