Održan Veliki školski čas

13:22 21. 10. 2024. FoNet | Branko Vučković

KRAGUJEVAC - Centralna komemorativna svečanost "Veliki školski čas", povodom obeležavanja Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, održana je danas u Spomen-parku "21. oktobar", u prisustvu državnih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora i više hiljada građana.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, položio je venac na humku streljanih đaka i profesora.

Vence su, između ostalih, položili ispred centralnog spomenika u memorijalnom kompleksu u Šumaricama i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, učenici Prve kragujevačke gimnazije, predstavnici i izaslanici gradova pobratima i ambasadori brojnih zemalja iz Evrope i sveta.

Nemačke okupacione snage su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije dva pokreta otpora u kojoj je ubijeno deset i ranjeno 26 vojnika Vermahta, streljale 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Obeležavanju 83. godišnjice zastrašujućeg ratnog zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom
prisustvovalo je i više hiljada građana Kragujevca i njihovih gostiju iz gradova širom Srbije.

Na Velikom školskom času, koji se po tradiciji održava ispred Spomenika streljanim đacima i profesorima, izvedena je poema „Lekcije iz pamćenja” književnika Dragana Hamovića, u režiji Nebojše Dugalića.

Pisac poeme Dragan Hamović rekao je FoNetu da je tokom rada na poemi težio da izdvoji što više likova, čak sa imenom i prezimenom, koji su se našli u povorci bez povratka, ili su bili očevici i pamtioci toga velikog zločina.

Među svedocima su, na primer, bili i tadašnji dečaci, budući bardovi srpskog glumišta Mija Aleksić i Ljuba Tadić. Trebalo je postaviti dokumentarnu podlogu daljoj pesničkoj obradi. A takva podloga daje najčistije i najtačnije impulse pesničkoj imaginaciji, rekao je Hamović.

Hamović je istakao da je sam naslov, koji je "postao i lajt-motiv čitave poeme”, preuzet iz jednog pisma - iskaza izvesnog Franca Garhofera, napisanog pola veka posle svršetka rata.

Negdašnji nemački oficir tu mirno priznaje da su 1941. godine u Kraljevu i Kragujevcu streljali mušku populaciju. Jedva su, kaže, izašli na kraj sa ustaničkom pobunom, ali nakon streljanja mase, ne samo muških civila, nego usput i žena i dece, rekao je Hamović i dodao da posebnu pažnju privlači rečenica: “Održali smo im lekciju”, koju taj učesnik zločina izgovara posle pola veka.

Komemorativne manifestacije povodom kragujevačke ratne tragedije počele su pre dva dana odavanjem pošte žrtavama streljanja u okolnim selima Grošnici, Ilićevu i Maršiću.

Nastavljene su u nedelju polaganjem venaca kraj spomen obeležja žrtava revolucionog terora stradalih u komunističkim progonima i čistkama političkih neistomoišljenika odmah nakon oslobođenja grada 1944. godine.

Takođe, položeni su venci i cveće i na spomenik streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Erdoglija.

Polaganjem venaca na spomenik u Opornici nadomak Kragujevca odata je pošta i crvenoarmejcima poginulim u borbama za oslobođenje grada. (kraj) vem/bv/dj

Share: