Za 12 godina ubijeno 406 žena

12:39 22. 10. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je u Srbiji od 2011. godine do 2023. godine ubijeno 406 žena i devojčica, a najveći broj u Beogradu i to 20 odsto.

"Najveći broj žena ubijen je u njihovom domu 54,68 odsto. Dom nije najsigurnije mesto za ljudsko biće kaže samo ovaj podatak", istakla je Janković na Regionalnom forumu o sprečavanju femicida koji je organizovao FemPlatz.

Prema njenim rečima, najveći broj ubijenih žena imao je od 44 do 56 godina.

"Ovo je jedan od najvećih globalnih, ali i naših nacionalnih društvenih problema koji zahtevaju koordiniranu, permanentnu reakciju i delovanje svih nadležnih organa u sistemu", ocenila je Janković.

Ona je rekla da taj problem zahteva postojanje jake političke volje koja se izražava kroz spremnost ne samo da se donesu propisi, što Srbija ima, već i njihovu stalnu primenu, ali, pre svega, jačanje kapaciteta onih delova sistema koji su ključni u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici uopšte i ključni u sistemu zaštite žrtava.

Janković je rekla da je Srbiji potreban nacionalni mehanizam - telo koje će pratiti rasprostranjenost nasilja, analizirati sve slučajeve nasilja kako bi dao odgovore za kreriranje boljeg sistema zaštite.

Ona je rekla da je institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti predložila da se izmenama i dopunama Krivičnog zakonika uvede krivično delo zabrana zloupotrebe i deljenja snimaka i fotografija polno eksplicitnog sadržaja, ali ta inicjativa nije prihvaćena.

Programska direktorka FemPlatza Kosana Beker rekla je da je ta organizacija uradila model tela za praćenje femicida.

Ona je rekla da se Vlada Srbije strategijom obavezala da se formira to telo, ali to nije sprovedeno u delo.

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu je ukazao na to da je samo od početka ove godine u Srbiji ubijeno 15 žena, ocenivši da se Srbija suočava sa veoma ozbiljnom situacijom kada je u pitanju femicid.

"Sve je više dokumentovanih predmeta, više nego u susednim zemljama. Postoji sve veća potreba za podizanje svesti i za boljim institucionalnim odgovorom na to", istakao je Bratu.

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je u 2022. godini širom sveta ubijeno 89.000 žena i devojčica.

"To pokazuje koliko je alarmantan broj femicida i koliko se suočavamo sa duboko ukorenjenim nejednakostima, diskriminacijom i nasiljem nad ženama i devojčicama", rekla je ona.

Rikanović je istakla da moramo zajedno da se borimo za "čvrst, jasan, primenljiv zakonski okvir o rodnoj ravnopravnosti".

Hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost polova Višnja Ljubičić rekla je da je u Hrvatskoj od 2016. godine ubijeno 105 žena, a od tog broja "62 žene su ubili njihovi intimni muški partneri".

"Pred Hrvatskom je još puno izazova u smanjenju i proceni da li određeno porodično, partnersko nasilje može da eskalira do te mere da završi femicidom", rekla je Ljubičić.

Ona je navela da je u Hrvatskoj 2017. godine osnovano posmatračko telo za prikupljanje statističkih podataka, analizu i obradu svih slučajeva femicida.

Ljubičić je rekla da su analizirali niz slučajeva femicida, ustanovili propuste državnih tela i ukazali na aspekte kojima moraju sinergijski da se bave da bi bilo manje takvih slučajeva. (kraj) vbr/lč/dj

Share: