Predstoji dugo suđenje

13:53 07. 11. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

Priština - Potvrđivanje optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine ogroman je korak napred u nastojanju da se osigura pravda za žrtve zločina počinjene tokom sukoba 1998-1999, izjavio za Kossev bivši tužilac Klint Vilijamson.

Preživelim žrtvama, svedocima i kolegama tužiocima uputio je reči zahvalnosti, ali i ohrabrenja da istraju.

"Žrtve, među kojima su Srbi, Romi, druge manjine sa Kosova, kao i sami Albanci za koje se smatralo da su politički protivnici optuženih, godinama su strpljivo čekali da vide one koji su počinili zločine protiv njih kako za iste odgovaraju", naveo je u izjavi za KoSSev Vilijamson.

Klint Vilijamson bio je glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999. Ovaj tim je formiran nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je vođe "OVK" doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima.

"Optuženi imaju pravo na pošteno i objektivno suđenje i uveren sam da će sud to i omogućiti. Iako je ova optužnica važan korak u tom pravcu, sudski postupak tek treba da se odigra i to će potrajati", naveo je Vilijamson za KoSSev. (kraj) lj/dpv

Share: