Predsednik da preda dokaze

10:10 21. 01. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Zakon je jednak za sve, tako da ako predsednik poseduje dokaze koji ukazuju na izvršenje krivičnog dela, dužan je da ih, kao i svaki građanin, zajedno uz podnetu krivičnu prijavu protiv izvršioca koji mu je poznat, ili N. N. izvršioca, dostavi nadležnom tužilaštvu, rekao je za NIN predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.

Stepanović je u danas objavljenom intervjuu, a na pitanje o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseduje dokaze o sopstvenom prisluškivanju, ali da ih "neće dati jer štiti svoju državu", naglasio da dužnost dostavljanja dokaza uz podnošenje krivične prijave postoji "ukoliko postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti".

Stepanović je rekao i da svaki građanin može da bude pod posebnim merama nadzora, pod uslovima propisanim Ustavom kao najvišim pravnim aktom i važećim zakonom koji reguliše ovu oblast - ukoliko postoji obrazloženi predlog nadležnog javnog tužioca i ukoliko postupajući sudija za prethodni postupak proceni da je to osnovano. (kraj) lj/mr

Share: