Srbija nazadovala

21:50 19. 07. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - U protekloj godini Srbija je nazadovala, konstatovano je u izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu, koji je danas u Vašingtonu predstavio državni sekretar Entoni Blinken.

Srbija je ostala u kategoriji dva i u toj državi potrebno je dodatno pratiti situaciju, a razlog za to bio je slučaj sa 500 vijetnamskih radnika koji su, kako navodi Stejt department, bili prisiljeni da rade u fabrici kod Zrenjanina koja je u kineskom vlasništvu, prenosi Glas Amerike.

U izveštaju se podseća da podaci prikupljeni tokom poslednjih pet godina ukazuju da su žrtve trafikinga u Srbiji žene koje krijumčari koriste kao seksualno roblje u zemlji, ali se one krijumčare i širom Evrope, posebno u Austriju, Nemačku, Italiju i Tursku.

Pored toga, navodi se i da se muškarci iz Srbije koriste kao radna snaga, posebno u sektoru građevinarstva, u evropskim zemljama, uključujući Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju, Luksembrug, Crnu Goru, Rusiju i Švajcarsku, i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Srbija je ostala u kategoriji dva i potrebno je dodatno pratiti situaciju u njoj, a razlog za to bio je slučaj sa 500 vijetnamskih radnika koji su, kako navodi Stejt department, bili prisiljeni da rade u fabrici kod Zrenjanina koja je u kineskom vlasništvu, prenosi Glas Amerike. (kraj) is/bdr

Share: