Završeno snimanje serije „Vreme smrti“

10:59 15. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Posle 13 meseci snimanja, pala je i poslednja klapa serije „Vreme smrti“, po istoimenom romanu Dobrice Ćosića u produkciji United Media, uz izvršnu produkciju Eye to eye,

Roman je adaptiran u televizijsku seriju od 30 epizoda i predstavlja jedan od najvećih produkcijskih poduhvata na ovim prostorima.

Ekipa od 400 glumaca i nekoliko hiljada statista, predvođenih kreatorom serije Goranom Šušljikom i rediteljem Ivanom Živkovićem, snimila je 1.200 stranica scenarija na nekoliko stotina lokacija u celoj Srbiji. Kosmaj, Valjevo, Pančevo, Dolovo, Ljubovija, obala Drine, Mokra Gora, Zrenjanin, Knjaževac, Negotin, Suvobor, Beograd, Niš samo su neke od njih. 

Tokom 188 snimajućih dana, tone građevinskog materijala i scenografskog umeća iskorišćeni su da se snimajuće lokacije adaptiraju tako da budu istorijski i umetnički relevantne za vreme u kojem se radnja serije dešava, a hiljade kostima autentično su predstavile epohu.

„Moje poštovanje i ljubav za celu ekipu koja je izdržala rad na ovako velikom projektu, jer nije lako godinu dana biti fokusiran na jedan posao ove vrste. Svi su divni i baš je velika radost, ne što su oni dobili priliku, nego što smo mi imali priliku da im damo tako važne zadatke. Najvažnije nam je bilo da uspemo verno da ispričamo priču koju je ispisao Dobrica Ćosić, a to je priča o ljudima i narodu koji je želeo da uprkos svemu opstane i za taj opstanak je podneo žrtvu gotovo potpunog nestanka“, istakao je Goran Šušljik.

Radnja serije prati najdramatičnijie i najuzbudjivije događaje odigrane na ovim prostorima, čiji junaci nisu samo čuvene vojskovođe i političari koji su vodili zemlju u verovatno najkompleksnijoj istorijskoj poziciji male Srbije, već mnogobrojne uzbudljive sudbine naizgled običnog čoveka u zastrašujućim okolnostima.

Glumačku ekipu predvode Žarko Laušević i Miki Manojlović, dok su u glavnim ulogama Dragan Mićanović, Svetozar Cvetković, Nina Janković, Teodora Dragićević, Denis Murić, Radovan Vujović, Voja Brajović, Pavle Mensur, Boda Ninković, Slavko Štimac, Milan Marić, Goran Šušljik, Andrija Milošević, Nikola Rakočević, Ljiljana Blagojević.

Scenario potpisuju Sanja Savić Milosavljević i Đorđe Milosavljević, dok je Nikola Pantelić, zajedno sa Šušljikom, izvršni producent. Šušljik i reditelj Ivan Živković prethodno su ekranizovali već dva Ćosićeva romana - „Koreni“ i „Vreme zla”.

Emitovanje serije „Vreme smrti“ očekuje se sledeće godine na TV Nova. (kraj) dep/dj

Share: