Optužnica protiv oca

12:33 10. 10. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Glavni javni tužilac Viseg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je danas da je podignuta optužnica protiv Vladimira Kecmanovića, oca maloletnog K.K. koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara i ranio pet učenika i nastavnicu.

Tužilaštvo traži kaznu od 12 godina i produženje pritvora Vladimiru Kecmanoviću, koji se teriti za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Stefanović je rekao da se Kecmanović sumnjiči da je obučavao sina da rukuje vatrenim i vazdušnim oružjem, da ga je obučavao i kako da stoji i diše dok rukuje oružjem i da gađa u metu.

Vladimir Kecmanović se sumnjiči i da je oružje držao na nepropisan način u koferima za prenos, a ne čuvanje oružja, rekao je Stefanović, dodavši da je u jednom plastičnom koferu bilo oružje, a u drugom municija, te da je K.K. napunio šest okvira sa 92 metka i poneo u školu.

On je prvo pucao u radnika obezbedenja, dve učenice za stolom za dežurstvo i još jednu devojčicu, a onda otišao u učionicu gde je pucao u šestoro dece i nastavnicu istorije, naveo je Stefanović, uz napomenu da optužnica ima 267 strana.

Stefanović je kazao da je neposredno optužena i majka K.K. zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, jer je na jednoj čauri iz kabineta istorije pronađen njen DNK.

Tužilaštvo traži da ona bude osuđena na dve i po godine zatvora.

Traži se i zatvorska kazna od tri godine za predsednika Streljačkog kluba Partizan pratktikal šuting Ratka I. i instruktora Nemanju M. zbog lažnog iskaza da nisu videli obuku dečaka u streljani.

Stefanović je izrazio zahvalnost svim državnim organima koji su učestvovali u istrazi.

Istragu su vodila dva javna tužilaštva uz izuzetno angažovanje pripadnika MUP, rekao je Stefanović i dodao da će svi učenici drugog odeljenja sedmog razreda (od 3. maja 2023) u kojem su ubijena deca dobiti status oštećenih bez obzira na to da li su povređeni.

Tužilaštvo je uputilo optužnici Višem sudu na potvrđivanje, rekao je Stefanović i dodao da je predloženo da javnost bude isključena sa suđenja. (kraj) vbr/and

Share: