Ohrid – Vodice 2024

15:32 18. 01. 2024. FoNet | Vele Mitanoski

BITOLJ - Povodom sutrašnjeg velikog praznika Bogojavljenje – Vodici, u Bitolju i Ohridu, održan je dvanaesti međunarodni naučni skup „Ohrid – Bogojavljenje 2024“.

Organizator velikog naučnog skupa bio je Centar za napredna istraživanja iz Skoplja, u partnerstvu sa „MIRAS“ – Društvenom organizacijom za podršku proučavanju kulturnog nasleđa iz Bakua, Azerbejdžan, Univerzitetom „Adnan Menderes“ iz Ajdina, Turska, kao i kao Journal of Global Processes iz Majamija, Florida, SAD.

Skup je posvećen i održan u čast prerano preminulog profesora Fakulteta političkih nauka iz Beograda i nekadašnjeg učesnika dr Predraga Simića, velikog humaniste, diplomate, autora velikog broja naučnih radova, dokazanog prijatelja Makedonije i Makedonaca.

O njemu su govorili profesor Nano Ružin, Sašo Georgieski, Vele Mitanoski, kao i njegova supruga dr Jasminka Simić.

Na konferenciji je predstavljeno preko 40 radova učesnika iz 11 zemalja sveta, uživo i onlajn, sa ciljem, kako je istaknuto, promovisanja „meke moći“ koju nudi razvoj životne sredine, turizam i negovanje i promocija kulturno nasleđe koje okuplja ljude.

Ako aktuelna vojna dejstva u svetu zahvate našu „tvrdu moć“, mi na ovoj međunarodnoj naučnoj konferenciji promovišemo „meku moć“. Onaj koji daje razvoj i napredak rešava vitalne probleme ljudi, ali i podstiče razvoj turizma i bogatog kulturnog nasleđa zemalja.

Uvaženi profesor dr Salvatore Konstanca sa Univerziteta u Atini, Grčka, poreklom sa Sicilije, Italija, na odličnom makedonskom jeziku, pozdravio je organizaciju Konferencije.

Kultura je takođe veoma važna za međunarodni mir, dijalog i saradnju. Pelagonski region, Bitolj, Lerin – Florina i Prilep, je most između Grčke i Severne Makedonije, a Ohrid je most sa Albanijom. To je strateški region za međunarodnu saradnju na Zapadnom Balkanu, rekao je profesor Konstanca.

U okviru manifestacije promovisana je i 11. knjiga sa prethodnih konferencija.

Profesor doktor Rubin Zemon, direktor Centra za napredna istraživanja, naglasio je da su učesnici poslali snažnu poruku da u ovom vremenu, u kojem smo svedoci razorne vojne moći, prostor treba dati tzv. meke moći, kulture, interkulturalnog razvoja.

Iz Srbije su došle Sandra Buljanović Simonović i Jelena Tričkovska, Filološki fakultet, Odsek za mađarski jezik i književnost Univerziteta u Beogradu, dr Božica Slavković Mirić, sa Instituta za noviju istoriju Srbije, iz Beograda.

Zatim dr Damir Josipović, Institut za etničke studije u Ljubljani, Slovenija, dr Fariz Khalili, dr Elmira Abasova, dr Gafar Dzabiev, dr Tohfa Husejnova, dr Chinara Ahmadova, sa Instituta za arheologiju i antropologiju Nac. Akademija nauka Azerbejdžana, Baku, Azerbejdžan, Funda Juksel Ozer iz Turske,i drugi.

Od stranih učesnika još i : dr Andrej Gorohov, predsednik ANO „Laboratorija humanitarnih projekata“, Moskva, Rusija, Gabrijel Lorens iz Brazila, Zoran R. Vitorović, na temu: „Šta je tehnička diplomatija i zašto je neophodna za današnje globalno društvo?“

Takođe, dr Jerasa Eleeva (Makoeva) – predavač na Diplomatskoj akademiji Ruske Federacije
„Međunarodna ekonomska saradnja Katara“

Dr Armanda Hisa, sa Instituta za istraživanje zločina i posledica komunizma, Tirana, Albanija, „O mračnom kulturnom nasleđu komunističke diktature u Albaniji i savremenoj politici sećanja“.

Na otvaranju ove međunarodne manifestacije putem video linka obratio i pozdravio prisutne, gde je pozdravio i potpredsednika Vlade Bojana Maričika. (kraj) vm/dj

Share: