Više obolelih od raka prostate

17:49 05. 04. 2024. FoNet | Dušan Krunić

LION - Broj obolelih od raka prostate u svetu povećaće se sa 1,4 miliona, koliko je zabeleženo 2020, na 2,9 miliona do kraja 2040. godine, pretežno u nerazvijenim i srednje reazvijenim zemljama sveta, pokazuju rezultati naučnih ispitivanja Medjunarodne agencije za istraživanje raka, prenosi renomirani naučni časopis Lansit.

Godišnja globalna smrtnost od ove bolesti u naredne dve decenije povećaće se za gotovo 85 procenata, sa 375.000 na oko 700.000, mada će, kako se naglašva, realan broj preminulih biti znatno veći zahvaljujući pogrešnoj dijagnozi i nepotpunim podacima o bolesti u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama sveta.

Istovremeno, broj preminulih od raka prostate nastaviće da se smanjuje u razvijenim zemljama, što je trend koji se beleži jos od početka devedestih godina prošlog stoleća.

Jedan od učesnika istraživanja profesor Nik Džejms kaže da je globalno povećanje broja obolelih neminovno, jer muškarci širom sveta žive duže i sve više prelazi starosnu granicu od 50 godina, kada se ova vrsta raka najčesće javlja. Ovaj trend, pre svega zbog povećanja svetske populacije i produženja prosečnog životnog veka, je neminovan i nije ga moguće zaustaviti, čak ni sa pozitivnim promenom u načinu i stilu zivota.

Stoga, tvrdi profesor Džejms, rano otkrivanje i pravilna dijagnoza ove vrste raka postaju najvažniji faktori borbe protiv tog oboljenja i to naročito u siromašnijim zemljama, koje će narednih decenija poneti glavni teret velikog povećanja obolelih od raka prostate.

Pored PSA testa, tumor markera prostate, neophodno je uvesti i redovno MRI skaniranje pacijenata, naročito onih koji imaju porodičnu istoriju ovog oblika raka, u kom slučaju treba izvršiti i BRCA test koji otkriva genetske mutacije kod naslednog carcinoma, kaže Džejms.

Savremena medicina i dalje traga za jasnim uzrocima pojave ove vrste raka. Za sada se zna da porodična istorija ove bolesti, genetski faktor, preterana gojaznost, hormonska neuskladjenost i pesticidi koji se nalaze u hrani mogu biti uzročnici bolesti. Takodje, prema dosadašnjim nalazima, tamnoputi i ljudi višeg rasta imaju veći rizik da obole od raka prostate. (kraj) is/dk/mk

Share: