Onkološki pacijenti ne čekaju

21:15 26. 09. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, političkog i ekonomskog osnaživanja žena i sprečavanja nasilja nad ženama Tatjana Macura rekla danas, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, da u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu ne postoji lista čekanja za onkološke pacijente.

Macura je, kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, istakla da je to "veoma važna informacija za žene koje su u riziku od karcinoma dojke i reproduktivnih organa" kako bi se podstakle i motivisale da se u okviru preventivnih pregleda, koje organizuje Ministarstvo zdravlja, jave i da se pregledaju.

Ona je navela da je tokom posete Kragujevcu posetila i odeljenje na kojem se održava trudnoća i Odeljenje bio-medicinski potpomognute oplodnje koje, pored Beograda, beleži dobre rezultate i da je UKC u Kragujevcu drugi univerzitetski klinički centar koji se bavi tiim postupcima, a uspešnost kod žena do 40 godina je čak 37 odsto. (kraj) vip/mk

Share: