DFC investiciona šansa

15:00 08. 09. 2020. FoNet | Zoran Pavić

Beograd - Odluka da se, posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, kancelarija Američke razvojne finansijske korporacije ( DFC) locira u Beogradu pokazuje odlučnost SAD da pojača ekonomske i političke veze sa regionom, stvori mogućnosti za američke kompanije i konkretnije se suprotstavi sve većem uticaju Kine u regionu, navodi se u analizi Biltena MAT.

Kako se ističe, region na ovaj način prerasta i u ekonomski poligon za praktično dokazivanje globalnog uticaja najvećih. Stanje koje smo potajno priželjkivali, ističu autori analize i dodaju da balansiranje može biti opasno, ali generiše izuzetnu razvojnu šansu koja se ne sme propustiti.

U analizi se dodaje da su kritike na račun globalnih investicija Pekinga, uključujući i njegovu inicijativu Pojas i put, naglo porasle u Vašingtonu poslednjih godina, čineći važnu dimenziju kinesko-američkog rivalstva.

Činjenica da američko finansiranje nije u toj meri efikasno ne može Kinezima parirati globalno ni po finansijskom kapacitetu, jer je obim sredstava za infrastrukturu u projektu Pojas i put premašio 1,3 hiljada milijardi dolara, već mu, prema tvrdnjama menadžmenta DFC, konkuriše većim standardima i boljim krajnjim rezultatom. (kraj) vbr/zp/dpv

Share: