Ekonomija

GODIŠNJI IZVEŠTAJ STEJT DIPARTMENTA O PRIVREDNOM I EKONOMSKOM STANJU U SRBIJI

Napredak, ali i izazovi

12. 09. 2020. 14:36 | FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - Investiciona klima u Srbiji se umereno popravlja poslednjih godina ali, uprkos značajnom napretku, pred Srbijom su i dalje izazovi, posebno u pogledu administrativnog kašenjenja i korupcije, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt dipartmenta.

 "Vlada Srbije uspešno je završila trogodišnji stend-baj aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i premašila sve svoje fiskalne ciljeve za 2018. godinu", naglašava se u izveštaju i dodaje da je Vlada potpisala novi tridesetomesečni instrument za koordinaciju politike s MMF-om.

U izveštaju se navodi i da je Srbija napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke, i da je sada rangirana kao 44.

Važan prioritet za Vladu Srbije i dalje je privlačenje stranih investicija, piše u izveštaju i ističe da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini s ključnim tržištima, pre svega s EU.

"Generalno, američki investitori uživaju jednake uslove sa svojim srpskim i stranim konkurentima. Američka ambasada u Beogradu često pomaže investitorima kada se pojave problemi, a srpski lideri reaguju na našu zabrinutost", navodi se u izveštaju.

Ipak, uprkos značajnom napretku, pred Srbijom su i dalje izazovi, posebno u pogledu administrativnog kašenjenja i korupcije.

Ostali rizici po investicionu klimu uključuju nerešeno pitanje državnih preduzeća koja su veliki gubitaši, siva ekonomija, korupcija i neefikasan pravosudni sistem, navodi se u izveštaju i dodaje da zabrinjava i politički uticaj na odluke zvanično nezavisnih regulatornih tela!

U izveštaju se dodaje da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje radnih mesta kao glavne ekonomske prioritete i posvetila se rešavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orijentisanom kapitalizmu.

Na zakonodavnom polju, Vlada Srbije je sprovela značajne reforme Zakona o radu, građevinskih dozvola, inspekcije, javnih nabavki i privatizacije koje su pomogle da se unapredi biznis okruženje, navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da Vlada Srbije polako napreduje u rešavanju sudbine problematičnih državnih preduzeća. "Tamo gde je to moguće, to je učinjeno postupcima bankrota ili privatizacije. Na primer, zaštita od bankrota uklonjena je za 17 državnih preduzeća u maju 2016. godine, a situacija s većinom ovih kompanija je rešena. Vlada takođe polako smanjuje naduvenu radnu snagu u javnom sektoru u Srbiji, uglavnom otpuštanjem i zamrzavanjem, što se nastavilo do 2018. godine", piše u izveštaju.

Stejt department konstatuje da žene u Srbiji generalno imaju podjednak tretman u poslovanju, kao i da vlada nudi različite programe za podršku ženskom preduzetništvu.

Ukoliko Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi mogle da nastave da rastu u narednim godinama, zaključuje Stejt dipartment. (kraj) vbr/nm

Share: