Ispuniti preostale uslove

22:28 16. 10. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

Vašington - Međunarodni monetarni fond je saopštio da je u razgovorima sa predstavnicima Srbije, koji su vođeni od 5. oktobra do danas, postignut dogovor o politikama koje su potrebne za završetak pete revizije Instrumenta za koordinaciju politike.

Uspešan završetak revizije zavisi od ispunjavanja preostalih programskih uslova, kao i odobrenja rukovodstva i Izvršnog odbora MMF-a, koji će to razmatrati u januaru naredne godine, navodi se u saopštenju vođe tima MMF-a za razgovore sa Srbijom Jana Kesa Martejna.

"Realizacija programa se generalno odvijala prema planu, a ekonomska aktivnost se oporavlja nakon naglog pada u drugom kvartalu 2020. godine izazvanog pandemijom. Monetarne i finansijske mere i veliki fiskalni paket koji su uvedeni kao odgovor na krizu odigrali su ključnu i pozitivnu ulogu u pružanju podrške ekonomiji"O, stoji u saopštenju.

Dodaje se da se u ovom trenutku očekuje realni pad bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini od jedan i po odsto, a rast od pet procenata naredne godine, i naglašava se da se te projekcije zasnivaju na najnovijim podacima koji ukazuju da je oporavak brži od ranije očekivanog.

Upozorava se, ipak, da je prognoza i dalje vrlo neizvesna zbog nepredvidljivog uticaja kretanja epidemije i posledičnih nepovoljnih efekata na ekonomiju Srbije i njenih trgovinskih partnera.

Martejn ističe da je inflacija i dalje niska i očekuje se da će se u 2021. zadržati u donjoj polovini ciljanog koridora NBS, kao i da je bankarski sistem ostao stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan.

Očekuje se da će u ovoj godini ukupni fiskalni deficit biti manji od devet procenata bruto domaćeg proizvoda i da će se javni dug zadržati na nivou ispod 60 procenata BDP-a.

Pored toga, tim MMF-a je postigao dogovor sa vlastima Srbije o ključnim parametrima budžeta za 2021. godinu, koji treba da postigne ravnotežu između podrške ekonomskom oporavku i održavanja fiskalne odgovornosti. (kraj) is/dpv

 

Share: