Biće smene direktora

17:38 19. 11. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

Beograd - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da će predložiti strukturne promene u preduzećima u gasnom sektoru, a da će na Vladi biti da donese odluku o izboru novih direktora.

Odgovarajući na pitanja novinara posle predstavljanja "Bele knjige 2020" Saveta stranih investitora, Mihajlovićeva je rekla da je država definisala šta želi od gasnog sektora, a to je da bude jedan od najrazvijenijih i da donosi profit.

"Ne postoji nikakav lični sukob sa direktorima gasnih kompanija, to je samo zaklanjanje iza problema, kao što pokušavaju da se zaklanjaju i iza odnosa sa Rusijom, što je takođe netačno", rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je naglasila da u gasnom sektoru nisu sprovedene nikakve reforme u poslednjih šest-sedam godina, iako postoji dokument o restrukturiranju "Srbijagasa".

"Suština je da projekti kasne, i ništa što radi 'Srbijagas' ne donosi nam profit koji treba da donese. Vršenje delatnosti od javnog interesa podrazumeva da je poslovanje te kompanije transparentno i da svi znamo šta se dešava i šta se radi", kazala je Mihajlovićeva.

"Oni obavljaju poslove u kojima ne može da se dođe ni do informacije, a kamoli do dokumentacije, i moraju da se menjaju ako hoćemo ne samo Balkanski tok, nego i interkonekciju sa Bugarskom", navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da, na primer, nikad nije videla direktora "Transportgasa", ali da je to preduzeće jako važno i da mora bit izdvojeno ako želimo da govorimo o modernoj gasnoj privredi i ulasku u EU.

"Grupa ljudi praktično je zauzela jedan važan deo gasnog sektora i zbog toga svi trpimo. To nisu privatna, nego državna preduzeća. Ovo nije samoupravljanje i pravila moraju da se znaju i insistiraću da dođe do strukturnih promena i u Srbijagasu i u povezanim preduzećima", kazala je Mihajlovićeva. (kraj) is/dpv

Share: