Zapostavljeni domaći investitori

16:42 24. 11. 2020. FoNet | Davor Pašalić

Beograd - Značajan deo sledeće godine biće pod uticajem virusa korona, što u Srbiji brojne firme neće izdržati i mnogi radnici će ostati bez posla, a država više nema prostora da pomogne, rečeno je danas tokom 20. Beogradskog ekonomskog foruma, na panelu "Novi nacionalni ciljevi posle kovida-19 i izbora".

Predsednik Kluba "Privrednik" Zoran Drakulić je ocenio da su prve mere vlade povodom pandemije virusa korona predstavljale maksimum onoga što je u to vreme moglo da se uradi, ali da su kasnije odluke, vezane za podršku preduzećima i građanima, mogle biti selektivnije.

Potrošeno je 350 miliona evra na plate zaposlenih u malim i srednjim preduzećima, što je moglo biti usmereno samo na najteže pogođene firme, izjavio je Drakulić.

Prema njegovim rečima, nije bilo u redu ni potrošiti 600 miliona evra davanjem po 100 evra svakom punoletnom građaninu.

Trebalo je da se ispravi nepravda učinjena svojevremeno penzionerima, za šta je bilo potrebno 200 miliona evra, a ostatak je mogao da se podeli najsiromašnijima, naveo je Drakulić.

On je izjavio da će zbog pandemije najviše "nastradati" uslužni sektor i transport i dodao da domaći privrednici priželjkuju da ih država tretira "bar jednako" kao strane investitore, kojima je dala 80 do 90 odsto subvencija.

Rast od pet odsto plata u javnom sektoru, najavljen za sledeću godinu, plaća privatni sektor u kojem su plate 20 odsto manje nego u javnom sektoru, rekao je Drakulić, uz konstataciju da razume rast plata zdravstvenih i prosvetnih radnika, ali ne i svih zaposlenih u državnom aparatu. (kraj) is/drp/dpv

Share: