Radovi po planu

14:00 06. 12. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

PIROT - Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić obišao je dodatne radove na Južnom i Istočnom kraku Koridora 10, gde se ka granici s Bugarskom izvode završni radovi na izgradnji petlje Sopot, kod Pirota. Ona će, ocenjuje, biti podsticaj za privredni razvoj Istočne Srbije.

Deonice auto-puta E 75 od Niša do makedonske granice i autoputa E-80, koje se protežu do granice s Bugarskom, prošle godine su kompletno otvorene za saobraćaj, podseća se u saopštenju Koridora Srbije.

Na području opština Niška Banja, Bela Palanka, Pirot i Dimitrovgrad obnavlja se oko 70 km državnih puteva, čime se unapređuje postojeća putna mreža koja povezuje auto-put, lokalne i regionalne centre, "što stvara uslove za brži ekonomski razvoj ovog kraja".

Antić je obišao i radove na trajnoj stabilizaciji kosine C 26 na sekciji Bancarevo - Crvena Reka, čime se rešava problem najmasivnijeg klizišta na Koridoru 10.

Na oba kraka Koridora 10 završavaju se radovi na trajnoj stabilizaciji kosina, a stručni tim obavlja svakodnevna merenja i stalan monitoring stabilnosti svih kosina, odnosno izgrađenih potpornih konstrukcija.

“Južni krak Koridora 10, koji smo obišli, važan je jer povezuje sever i jug zemlje, a deonica kroz Grdeličku klisuru je najteži graditeljski poduhvat do sada izveden u Srbiji. Po najvišim standardima izgrađena su dva tunela, mostovi, dve petlje, u toku su radovi na trajnoj stabilizaciji kosina 2,3 i 4, a njihov završetak je jedan od prioriteta Koridora Srbije, saopštava Aleksandar Antić. (kraj) lj/nm

Share: