Veliki gubici prevoznika

14:37 03. 02. 2021. FoNet | Zoran Pavić

BEOGRAD - Prevoznici u Srbiji zbog pandemije korona virusa pretpeli su značajan pad prihoda, a iako je u poslovanju teretni saobraćaj imao znatno manje štete nego komercijalni prevoz putnika, gubici prevoznika procenjuju se na oko 200 miliona evra, kaže za Biznis.rs direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatransport" Goran Aleksić.

Kada je reč o komercijalnom prevozu putnika, Aleksić naglašava da su ove firme važne za društvo s obzirom da je Srbija u velikoj meri oslonjena na drumski saobraćaj. Zbog toga je vrlo značajna najavljena pomoć države koja će svakom prevozniku omogućiti 600 evra po autobusu.

"Dobili smo pomoć koja kada se sabere premašuje 30 miliona evra. Javni prevoz putnika u Srbiji 2019. godine ostvario je ukupan prihod od 600 miliona evra. Prema sadašnjim podacima, u Srbiji delatnost obavlja 805 prevoznika sa ukupno 8.309 autobusa. U ovih 805 firmi posluje i osam javnih preduzeća koja, kao budžetski korisnici, neće biti obuhvaćena sa ovom pomoći", navodi Aleksić. (kraj) vbr/zp/dj

Share: