Najpogođenije trgovina i prehrana

17:32 10. 02. 2021. FoNet | Milica Stojanović

BEOGRAD - Privreda Srbije, uprkos pandemiji kovid-19 i otežanim uslovima poslovanja, očuvala je izvoz, investicije i zaposlenost, a privrednike najviše brine pad prometa koji očekuju u prvom kvartalu ove godine, pokazalo je danas predstavljeno kvartalno istraživanje Privredne komore Srbije (PKS) "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji".

Anketa koja je obuhvatila 1.054 privredna subjekta sa više od 240.000 zaposlenih pokazala je da je očekivani pad prometa u prvom kvartalu, u pojedinim sektorima procenjen i do 59 odsto, ono što najviše brine privrednike i gde su predviđanja najneizvesnija, a najviše su pogođeni trgovina i prehrambena industrija.

U prvom kvartalu 2021. godine 44 odsto ispitanika očekuje smanjenje prometa, trećina nepromenjen, dok 22 procenta očekuje rast. Smanjenje prometa očekuje čak 43 odsto anketiranih u kategoriji velikih preduzeća, kao i 53 odsto među mikropreduzećima.

Istraživanje je pokazalo da je zaposlenost takođe stabilna i 88 odsto anketiranih firmi nije smanjilo broj zaposlenih u poslednjem kvartalu 2020, a ne očekuju promenu ni u prva tri meseca ove godine. Nova zapošljavanja su najzastupljenija u sektorima metalske i drvne industrije, dok je turizmu i saobraćaju najviše smanjen broj zaposlenih.  (kraj) vbr/ms/dpv

Share: