Mi nemamo drugu zemlju

13:06 02. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Dokumentarni film "Mi nemamo drugu zemlju" (No Other Land) Palestinsko-izraelskog kolektiva koji prati druženje dvojice mladića sa sukobljenih strana, premijerno će biti prikazan na 20 . filmskom festivalu Slobodna zona, najavili su danas organizatori festivala.

Film se bavi višedecenijskim uništavanjem oblasti Masafer Jata na Zapadnoj obali, gde živi Bazel Adra, mladi palestinski aktivista koji se od detinjstva bori protiv sistemskog rušenja kuća i masovnog proterivanja njegove zajednice od izraelskih vlasti, njemu se u toj borbi pridružuje i izraelski novinar Juval Abraham, koji pokušava da svojim sunarodnicima prenese realnu situaciju sa lica mesta.

"Nadam se da naš film pokazuje koliko je trenutni sistem neodrživ. Bazel i ja smo isto godište. Ja sam Izraelac, on Palestinac. Živimo na pola sata jedan od drugoga, ali nismo jednaki. Ja živim pod civilnim zakonom, Bazel pod vojnim. Ja imam pravo glasa, on ne. Ja mogu slobodno da se krećem po Izraelu, Bazel je, poput miliona drugih Palestinaca, zatočen na okupiranoj Zapadnoj obali", izjavio je Juval Abraham. (kraj) vbr/st/bdr

Share: